Broaște negre mutante se reproduc în apropierea centralei electrice de la Cernobîl, la 36 de ani după ce explozia sa catastrofală a dezlănțuit unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din istorie.
Broaștele de copac din Est sunt menite să aibă pielea verde strălucitoare, dar oamenii de știință care lucrează în apropiere de Cernobîl au găsit multe cu o piele mai închisă sau neagră, informează
Daily Mail.
În 1986, zona din nordul Ucrainei – pe atunci sub stăpânire sovietică – a fost martoră la cea mai mare eliberare de material radioactiv în mediu din istoria omenirii.
Acum, oamenii de știință cred că pielea mai închisă a broaștelor mutante le-ar fi ajutat să supraviețuiască în zona de excludere, care restricționează astăzi accesul la peste 16.000 de kilometri pătrați în jurul zonei zero.
„Am devenit conștienți de aceste broaște chiar în prima noapte în care am lucrat la Cernobîl”, declarat Germán Orizaola, cercetător la Universitatea din Oviedo din Spania, care a fost coautor al noului studiu.
„Căutăm această specie în apropierea centralei electrice avariate și am detectat multe broaște care erau doar negre”, a mai adăugat el.
Melanina este responsabilă pentru colorarea întunecată sau neagră în multe organisme, inclusiv broaște.
„În același timp, știm că melanina protejează de daunele cauzate de diferite tipuri de radiații, de la UV la radiații ionizante – genul de la Cernobîl”.
Pentru studiul lor, dr. Orizaola și co-autorul său, Pablo Burraco, au colectat peste 200 de broaște de gen masculin din 12 iazuri, cu niveluri diferite de radiație.
Ei au descoperit că broaștele din zona de excludere erau mult mai negre decât cele din afara acesteia.
Și deși nu a existat nicio corelație între cele mai negre broaște și locurile cele mai iradiate astăzi, a existat o corelare cu locurile cele mai grav afectate din momentul accidentului.
Cu alte cuvinte, broaștele mai negre au avut șanse mai mari de supraviețuire când a avut loc dezastrul în 1986, făcându-le mai numeroase astăzi.
„Cu această specie este posibil să găsim, în circumstanțe normale, un mic procent de broaște cu o colorație neobișnuită.”, a declarat Germán Orizaola.
„Acest procent mic ar fi beneficiat de protecția melaninei, mai ales în momentul accidentului, când nivelul radiațiilor era mult mai mare, iar diversitatea radioizotopilor mai largă. În acest scenariu, ar fi trebuit să supraviețuiască mai bine și să se reproducă mai bine decât broaștele verzi normale”, a mai adăugat el.
„De-a lungul timpului – au trecut 10 până la 12 generații de broaște de la accident – acest lucru ar fi dus la ca aceste broaște negre să fie predominante în zona de excludere”, a menționat omul de știință.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: Daily Mail
Etichete:
general,
Dată publicare:
07-10-2022 13:15
Articol recomandat de sport.ro