Ministrul Justitiei, despre cazul elevei violate: "E decent si prudent sa asteptam rezultatele. Transmitem compasiune fetei"

robert cazanciuc - stiri

Ministrul Justitiei a declarat, marti, la Ploiesti, ca despre eventuale greseli sau forme de vinovatie legate de cazul elevei violate la Vaslui se poate vorbi dupa rezultatele verificarilor Inspectiei Judiciare.

"Cred ca este decent si prudent sa asteptam mai intai finalizarea rezultatelor Inspectiei (Judiciare - n.r.) si ulterior sa vorbim de eventuale greseli sau alte forme de vinovatie. Evident ca opinia publica este revoltata de un caz in sine, dar cred ca, pana la finalizarea intr-o prima instanta, e destul de dificil sa ne putem pronunta, nestiind exact toate detaliile unui dosar. De aceea, cred ca, pentru a avea o informatie corecta, trebuie sa asteptam aceasta verificare a Inspectiei. (...) Oricum, intr-un termen rezonabil Inspectia o sa va poata spune exact cand, din datele pe care le are, va putea finaliza o asemenea procedura", a declarat Cazanciuc, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca "justitia se face in sala de judecata si doar atat", asigurand ca, la final, solutia care va fi data va arata ca "s-a facut dreptate".

"Ce s-a intamplat pe traseu, cum spuneti, o sa vedem la momentul finalizarii demersului inceput la nivelul Inspectiei Judiciare. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca justitia se face in sala de judecata si doar atat. (...) Cred ca, daca toti cei care se uita cu atentie la acest caz au incredere in actul de justitie, mai devreme sau mai tarziu cu siguranta vor primi o solutie despre care sa spunem ca intr-adevar s-a facut dreptate", a afirmat ministrul Justitiei.

Intrebat ce mesaj i-ar putea fi transmis victimei, Robert Cazanciuc a spus ca i se poate transmite "compasiune" fata de situatia in care aceasta se afla.

Citește și
Gabriela Vranceanu Firea
PSD, despre cazul din Vaslui: "Poate ar fi oportuna reluarea dezbaterilor la legea privind castrarea chimica a violatorilor"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Nu stiu daca noi trebuie sa ii transmitem neaparat ceva fetei. Cu siguranta putem transmite (fetei violate - n.r.) compasiune pentru situatia in care s-a aflat, dar, vorbind de vinovatii, cred ca trebuie sa asteptam finalizarea unui proces", a mai declarat ministrul.

Inspectia Judiciara a informat, marti, ca efectueaza verificari prealabile pentru a stabili daca exista indicii ale savarsirii vreunei abateri disciplinare de catre judecatorii care s-au pronuntat cu privire la masurile preventive luate fata de cei sapte inculpati in cazul fetei violate la Vaslui, cat si de catre procurorii care au participat la sedintele de judecata.

In ziua de 10 noiembrie 2014, in jurul orei 19,00, victima s-a intalnit in municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit sa o conduca acasa cu masina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un camp din apropierea localitatii Valeni, unde si-au mai chemat alti patru prieteni care au intretinut raporturi sexuale cu victima impotriva vointei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt camp, din apropierea localitatii Moara Domneasca, unde a mai fost chemat un tanar care a fortat victima sa intretina raporturi sexuale.

"In jurul orei 22,30, tinerii au condus victima la domiciliul sau si i-au recomandat sa nu povesteasca despre cele intamplate. Ajunsa acasa, fata a relatat parintilor, care au sesizat politistii prin apel la numarul de urgenta 112. De asemenea, a fost solicitata si o ambulanta, victima fiind transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui pentru ingrijiri medicale", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Mihaela Straub.

Cazul celor sapte tineri vasluieni care au violat o adolescenta anul trecut si sunt cercetati sub control judiciar a starnit in ultimele zile reactii dure atat din partea unor persoane publice, cat si a unor asociatii neguvernamentale. Totodata, cetateni din tara si din strainatate s-au solidarizat cu tanara si s-au oferit sa-i acorde sprijin. In timp ce pe retelele de socializare s-a incercat discreditarea victimei, iar in localitatea de domiciliu a violatorilor tanara este considerata vinovata, sustinatorii fetei trimit mesaje si se ofera sa o ajute.

Mai multe persoane fizice dar si reprezentantii unor asociatii si-au anuntat prezenta la Vaslui, pe data de 14 august, cand va avea loc un nou termen in proces. Plasarea sub control judiciar a tinerilor acuzati de viol a fost condamnata public si printr-o petitie on-line, care a adunat in cateva zile 150.000 de semnaturi, cerand arestarea preventiva a violatorilor.

In urma reactiilor din partea societatii civile, a politicienilor si a simplilor cetateni care au transmis mesaje de sustinere pentru fata abuzata, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul General au dispus verificari privind legalitatea procedurilor si a deciziei pronuntate in acest caz. Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) sustine ca, in urma unei sesizari pe care a depus-o in luna iunie, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari in cazul eliberarii din arest a celor sapte tineri acuzati ca au violat o eleva din Vaslui.

De asemenea, Parchetul General a informat AID ca a dat curs sesizarii, s-au efectuat verificari interne la nivelul institutiei si, in cel mai scurt timp (cel mult cateva zile), concluziile anchetei vor fi prezentate public.

Magistratii judecatoriei Vaslui au dispus vineri, 19 iunie, inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, in cazul celor sapte tineri din localitatea vasluiana Valeni, care au violat ore in sir o eleva navetista, pana cand aceasta si-a pierdut cunostinta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Presedintele CSM a sesizat Inspectia Judiciara in cazul eliberarii celor sapte violatori din Vaslui
Presedintele CSM a sesizat Inspectia Judiciara in cazul eliberarii celor sapte violatori din Vaslui

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari potrivit competentelor, in cazul eliberarii celor sapte violatori din Vaslui.

PSD, despre cazul din Vaslui:
PSD, despre cazul din Vaslui: "Poate ar fi oportuna reluarea dezbaterilor la legea privind castrarea chimica a violatorilor"

Cazul tinerei din Vaslui, care a fost violata de 7 tineri pana cand a lesinat, a intrat si in atentia Partidului Social Democrat, prin purtatorul sau de cuvant, Gabriela Firea.

Caz tulburator in Arges. O batrana de 83 de ani, la un pas sa fie violata de un vecin cu 36 de ani mai tanar
Caz tulburator in Arges. O batrana de 83 de ani, la un pas sa fie violata de un vecin cu 36 de ani mai tanar

O intamplare greu de imaginat s-a petrecut in Arges! Ziua, in amiaza mare, un barbat de 47 de ani a incercat sa violeze o batrana de 83 de ani.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.