Mii de credinciosi sunt asteptati la Manastirea Nicula, pentru sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Dată publicare: 14-08-2012 07:28
Dată actualizare: 06-11-2012 07:39


Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, pe care o celebram pe 15 august, aduna in fiecare an mii de credinciosi la Manastirea Nicula, din judetul Cluj.

Peleririi isi indreapta pasii catre lacasul sfant in speranta ca icoana facatoare de minuni le va asculta rugaciunile.

Credinciosii, ortodocsi sau greco-catolici, au ajuns inca de luni seara la manastire, iar multi dintre ei au ramas peste noapte si au dormit sub cerul liber sau adapostiti in corturi.

Enoriasii, tineri sau batrani, care au venit la Manastirea Nicula, nu au ezitat sa inconjoare lacasul sfant, asezati in genunchi si sprijinindu-se pe maini. Doar asa, spun ei piosi, se vor rascumpara de pacate in fata icoanei facatoare de minuni, despre care legenda spune ca in urma cu 300 de ani a lacrimat timp de cateva saptamani

Cand nu au mai rezistat sa stea in picioare, credinciosii si-au intins paturile sub cerul liber si au continuat sa se roage, sau au adormit, doborati de oboseala si vremea racoroasa. Altii au preferat sa isi aduca cu ei corturile, pentru ca au de gand sa ramana la manastire pana miercuri, atunci cand se praznuieste Adormirea Maicii Domnului

Slujba de Liturghie urmeaza sa fie oficiata miercuri de un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Preasfintitul Andrei Andreicut, alaturi de care este invitat si episcopul romanilor din Ungaria, Inalt Preasfintitul Siluan.

Inca de luni credinciosii s-au strans in curtea manastirii si continua sa vina, iar slujba a inceput inca de la ora 7:00. Sanatosi sau bolnavi, saraci sau bogati, fara nadejde sau increzatori, cu totii stau la coada pentru a saruta icoana facatoare de minuni.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei, Bogdan Ivanov, a declarat, ca, in premiera, in cursul zilei de marti va avea loc o procesiune in cadrul careia credinciosii vor pleca pe jos de la Gherla spre Manastirea Nicula, in frunte cu IPS Andrei si preoti din Dej si Gherla.

Potrivit acestuia, organizatorii pelerinajului de la Manastirea Nicula vor pregati miercuri pentru credinciosi, circa 10.000 de sarmale si felii de cozonac. Linistea si ordinea publica la pelerinajul de la Manastirea Nicula vor fi asigurate de 600 de politisti si 200 de jandarmi.


VIDEO PROTVPLUS.RO