Mihail Boldea si alte patru persoane, retinuti intr-un dosar de inselaciune si evaziune fiscala

Ultima actualizare: 28-10-2012 07:33

Mihail Boldea si alte patru persoane au fost retinuti, miercuri seara, de procurorii DIICOT Galati, intr-un dosar in care sunt acuzati de constituire sau aderare la un grup infractional organizat, inselaciune si evaziune fiscala.

Potrivit unor surse judiciare, alaturi de Mihai Boldea au primit ordonante de retinere Mircea Bivol (consilierul fostului deputat), George Hristu, Andrei Madalin Petrea si Eugen Rosu.

Mihail Boldea este acuzat de constituire la un grup infractional organizat, instigare la inselaciune, instigare la evaziune fiscala si inducere in eroare a unor institutii publice privind executia unor lucrari, Boldea fiind acuzat ca nu ar fi inregistrat in documentele contabile aceste operatiuni, derulate in 2011.

Contactat de MEDIAFAX, Alexandru Chiciu, avocatul lui Mihail Boldea, a confirmat masura retinerii in cazul clientului sau si a spus ca, in cursul zilei de joi, o va contesta la Curtea de Apel Galati, avand in vedere ca fostul deputat este avocat de profesie.
Fratele lui Mihail Boldea, Valentin, a primit interdictie de a parasi tara.

Procurori ai DIICOT Galati si politistii au facut, miercuri, perchezitii la locuintele lui Mihail Boldea si sefului Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati, Valentin Boldea, precum si la sediul DSP, intr-un caz de inselaciune si evaziune fiscala de 450.000 de euro, dupa ce ar fi indus in eroare ministerele Sanatatii, Educatiei si Mediului.

In acest caz sunt cercetate mai multe persoane, intre care Mihail si Valentin Boldea, acuzate de constituire sau aderare la un grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Potrivit procurorilor DIICOT, invinuitii Mihail Boldea si Valentin Boldea au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Madalin Petrea si Eugen Rosu, in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale prin cresterea artificiala a cheltuielilor aferente unor achizitii publice si prin eludarea platii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat.

Membrii gruparii sunt suspectati ca au folosit opt societati comerciale pentru a inregistra operatiuni comerciale fictive pentru diverse marfuri cu societati aflate in lichidare sau firme tip "fantoma", fapt ce a avut drept consecinta directa diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat.

Totodata, membrii gruparii ar fi indus si mentinut in eroare institutii de stat, respectiv Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Mediului si Padurilor si Ministerul Sanatatii, cu ocazia incheierii unor contracte avand ca obiect reabilitarea unor unitati de invatamant si spitalicesti din municipiul Galati, "prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achizitiilor de materiale si a contravalorii prestatiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de catre societati controlate direct sau indirect de catre membrii gruparii", a precizat DIICOT intr-un comunicat de presa.

"Invinuitii au facturat lucrari si prestari de servicii la preturi supraevaluate si au utilizat in mod ilegal sumele de bani, fara a respecta obligatiile care le reveneau privind obtinerea si folosirea acestor fonduri", potrivit DIICOT.

Prejudiciul total produs bugetului de stat in acest fel a fost estimat la 450.000 de euro.

Mihail Boldea a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii iunie, de catre procurorii DIICOT - Serviciu Teritorial Galati, pentru fraude imobiliare in valoare de aproximativ un milion de euro. Alaturi de Boldea sunt judecate 18 persoane, acuzate de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfarsitul lunii martie. Procesul lui Mihail Boldea va incepe in 15 noiembrie, la Curtea de Apel Galati.

Valentin Boldea, fratele mai mare al lui Mihail Boldea, a ajuns intr-o functie importanta dupa ce PDL a castigat alegerile. Astfel, in 2009 Valentin Boldea, care era medic de familie in comuna Corni, a ajuns la conducerea Directiei de Sanatate Publica Galati. Boldea a fost numit la sefia la DSP dupa ce aceasta functie fusese ocupata de medici renumiti in Galati. Valentin Boldea a fost plasat initial intr-un post interimar, cu sustinerea PDL Galati. In luna august a anului 2010 a fost schimbat din functie in urma reorganizarii directiilor de sanatate publica din tara. In ianuarie 2011, Valentin Boldea a revenit la conducerea DSP Galati, in urma unui concurs, el fiind sustinut de organizatia judeteana Galati a PDL. De la acel moment, Valentin Boldea a continuat sa fie seful Directiei de Sanatate Publica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO