Mihai Şora spune că i-a fost "raportat" contul de Facebook: ”Cer negru deasupra României”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 09:26
Categorie: Actualitate

Filosoful Mihai Şora spune că i-a fost "raportat" contul de Facebook şi rememorează perioada comunismului, în care a fost urmărit şi turnat la Securitate, i-a fost ascultat telefonul şi citită corespondenţa.

"28 noiembrie 2017: Cer negru deasupra României", îşi încheie Şora mesajul.

Într-un mesaj postat marţi dimineaţă pe Facebook, Mihai Şora spune că i-a fost "raportat" contul şi rememorează perioada comunistă, în care era urmărit de Securitate.

"Am fost „raportat“ (se pare că acesta este verbul corespunzător). În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii şi, în orice caz, menită să ţină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceauşismului târziu, un reflex condiţionat pentru mulţi oameni, – de la vecinul din bloc, şeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care îşi turna tatăl, tatăl care îşi nenorocea copilul", rememorează Mihai Şora.

El spune că ani de zile a fost urmărit, "măturat", turnat, a avut telefonul ascultat, corespondenţa citită şi tradusă. "Securitatea avea angajaţi care traduceau toate scrisorile în limba română, dacă se întâmpla să scrii în franceză, în germană, în engleză sau în alte limbi", explică el.

Mihai Şora mai spune, în acest context, că dosarele deschise pe numele său şi aflate în arhiva CNSAS sunt "multe, copleşitoare".

"Aşa am aflat, de pildă, că turnătoriile (al căror obiect sunt) încep din 1947, pe când, cercetător în Franţa, îl studiam pe Pascal. Aşa am aflat, de pildă, că niciodată Anei Pauker şi acoliţilor săi nu le-ar fi trecut prin minte să mă sechestreze în România, în anul 1948, când am revenit din Franţa într-o excursie, după zece ani de absenţă, să-mi văd părinţii, dacă nu ar fi existat o scrisoare-turnătoare semnată „un grup de români patrioţi“, expediată chiar de la Paris. Aşa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe când era minor: avea 14 ani. Şi tot aşa am aflat (şi retrăit) răul pe care Securitatea poate să-l facă unui copil, iar copilul poate să-l facă părinţilor săi. Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe. Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înţeleg şi noile tehnologii, începând cu feisbucul", mai afirmă Mihai Şora.

El mai spune că luni a trimis o copie a buletinului său "undeva, în eter", iar contul i-a fost deblocat.

"Este marţi, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României", îşi încheie mesajul Mihai Şora, care a participat la protestele de duminică seară, la Alba Iulia.

Zeci de persoane au semnalat că Facebook le-a blocat conturile sau posibilitatea de a posta după ce au distribuit materiale despre protestele de duminică seară.

Mii de oameni au protestat în marile orașe.
Mii de oameni au protestat în marile orașe. "Hoții la răcoare, nu la guvernare!"
VIDEO PROTVPLUS.RO
politie
Controale și amenzi la taximetriști. Un șofer a fost prins băut la volan
LOTERIA BONURILOR. Bonurile fiscale câștigătoare din decembrie, extrase duminică
REZULTATE LOTO 6 din 49, 20 ianuarie 2019. Report de 1,5 mil de € la Loto 6/49
Un bărbat băut a intrat cu mașina în ușile Spitalului Craiova. Explicația acestuia
A intrat cu maşina în uşile de acces ale Spitalului Judeţean Craiova. Explicația șoferului
Trei turişti rătăciţi în Masivul Făgăraş au cerut ajutor la 112 din cauza epuizării fizice
smurd
Un bărbat a murit după ce maşina la care repara a căzut peste el
Ar putea fi cel mai bun an pentru vânătoarea de la Balc. Anunțul lui Ion Țiriac
Scandal între traficanți de țigări și poliție într-o piață din Drobeta Turnu Severin
Isprava unui tânăr din Bacău care a vrut să-şi impresioneze iubita
Fata ucisă, din Constanța, s-ar fi certat cu tatăl ei din cauza internetului. Mărturia mamei
Cum a murit de fapt fata de 14 ani, din Constanța, ucisă de tatăl ei