Imaginile dezastrului din Svinita, Mehedinti. Judetul se afla sub COD PORTOCALIU de inundatii. Vezi situatia din toata tara

Ultima actualizare: 05-09-2014 07:14

Ploile furioase care cad de miercuri dimineata au provocat deja inundatii. In Mehedinti, un parau s-a umflat si s-a revarsat cu atata forta, incat a rupt un pod. Va ploua abundent in continuare, asa ca nu este exclus, ca apele sa inunde si alte zone.

UPDATE 19:30 Un utilizator www.stirileprotv.ro ne-a trimis imagini din Svinita, judetul Mehedinti, unde un drum intreg s-a surpat, iar o masina a ajuns aproape in pozitie verticala dupa ce a derapat. Aluviunile aduse de ape au blocat mai multe sectoare de drum, asa ca s-au luat masuri si s-a deviat circulatia. Autoritatile locale sunt in alerta si incearca sa estimeze care sunt pagubele create de ape. In Mehedinti si Caras-Severin se pot produce si alte inundatii in urmatoarele ore, avertizeaza hidrologii.

UPDATE 17:00 Sudul judetului Caras-Severin se afla miercuri, pana la ora 18.15, sub cod portocaliu de ploi, potrivit unei avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Avertizarea vizeaza zona localitatilor Moldova Noua, Berzasca, Sasca Montana, Socol, Milcoveni, Varadia, Anina si Carasova, unde ploile vor depasi 50-60 de litri pe metru patrat si vor fi intensificari de scurta durata ale vantului. ANM a emis si un cod galben de ploi pentru judetele Dolj, Mehedinti, Olt si Teleorman, valabil in intervalul miercuri, ora 11.00 - joi, ora 11.00.

UPDATE 15:02 Mai multe rauri din judetul Caras-Severin si Mehedinti se afla miercuri, 3 septembrie 204 pana la ora 24.00, sub COD PORTOCALIU de inundatii, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Avertizarea vizeaza raurile mici (afluenti ai Dunarii) din extremitatea sudica a judetului Caras-Severin, respectiv din extremitatea sudica a judetului Mehedinti amonte de Orsova.

DACA ATI SURPRINS IMAGINI DIN ZONELE AFLATE SUB AVERTIZATE COD PORTOCALIU DE INUNDATII, LE PUTETI TRIMITE PE ADRESA DE MAIL STIRILEPROTV@PROTV.RO

Potrivit hidrologilor, codul portocaliu a fost emis ca urmare a ploilor torentiale din ultimele ore si a celor prognozate pentru perioada urmatoare. In zonele vizate de avertizare se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie.

"Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in bazinul inferior al raului Berzeasca si in bazinele hidrografice Bosneag, Odaile, Camenita si Orevita-judetul Caras-Severin", se mai precizeaza in avertizare.

UPDATE 12:30. Meteorologii au emis si un cod galben de inundatii. Rauri din judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman se afla, in intervalul miercuri, 3 septembrie 2014 ora 18.00 - joi, 4 septembrie 2014 ora 20.00, sub cod galben, potrivit unei atentionari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Atentionarea vizeaza raurile din bazinele hidrografice Drincea, Desnatui, afluentii Motrului si Jiului inferior din judetele Mehedinti si Dolj, afluentii Oltului inferior din judetele Dolj si Olt, Calmatui - judetele Olt si Teleorman, bazinul superior al raului Vedea - aferent judetului Olt si afluentii mici ai raului Vedea din judetul Teleorman.

Potrivit hidrologilor, in intervalul miercuri, ora 18.00 - joi, ora 12.00, se pot produce, izolat, scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide, cu posibile efecte de inundatii locale, si pe unele rauri mici din alte bazine hidrografice, situate in judetele Caras-Severin, Gorj, Valcea, Arges si Giurgiu.

Codul Galben de ploi

De altfel, ultimele 3 luni au fost extrem de ploioase. In plus, vremea s-a schimbat atat de mult, incat si la noi in tara se formeaza tornade, spun specialistii. "Concluzia evidenta in acest moment este aceea ca trebuie sa ne adaptam cu o clima care ne ofera din ce in ce mai multe fenomene extreme. Tornadele le vedem deja, problema este ca trendul e acela ca din ce in ce mai frecvent furtunile din timpul verii sa arate ca, sa-i spunem, microtornade, rolul e de a trage un semnal de alarma", spune Florinela Georgescu, director executiv INMH.

Informarea emisa de meteorologi este valabila pana joi la ora 15:00. Va ploua mai ales in sud-vestul si sudul tarii, precum si la munte. In Oltenia, Muntii Banatului si local in Muntenia si zona Carpatilor Meridionali si de Curbura se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi 15 - 20 l/mp si izolat 35 - 40 l/mp. In regiunile sudice si la munte, vantul va avea intensificari, cu viteze de 50 - 70 km/h, iar izolat, in zona montana inalta vor fi rafale de peste 70 - 80 km/h.

Totul se intampla din cauza unui ciclon mediteranean, care, de altfel, a favorizat mentinerea asupra Europei a unui climat neobisnuit pentru tara noastra. Asa am ajuns, printre altele, sa inregistram a doua cea mai ploioasa luna aprilie din ultimii peste 50 de ani, sa avem luna mai in top 5 si iulie pe locul 4. Acest ciclon nu loveste atat Romania, cat Grecia. Asa ca daca plecati intr-acolo, pregatiti-va pentru ploi torentiale cel putin 2-3 zile.

Estimarile pentru urmatoarele 3 luni arata si ele cantitati de precipitatii excedentare fie in unele zone ale tarii, asa cum se asteapta luna aceasta, fie in intreaga tara, cum pare sa fie in octombrie. In noiembrie 2014 ploua mai mult decat ar fi normal in centrul tarii, iar in restul regiunilor precipitatiile se incadreaza in normal. Partea buna este ca nu va fi totusi frig, ci dimpotriva, am putea vorbi de temperaturi peste norme.

COD GALBEN IN PATRU JUDETE DIN SUDUL ROMANIEI

Pana pe 4 septembrie, ora 11:00, va ploua in sud-vestul si sudul tarii, precum si la munte, unde se vor cumula cantitati de apa de 15-20 de litri pe metru patrat. In judetele Dolj, Mehedinti, Olt si Teleorman, cantiatile de apa vor depasi local 25-30 de litri pe metru patrat si, izolat, 50-60 de litri pe metru patrat.

In regiunile sudice si la munte, vantul va avea intensificari temporare, cu viteze de 50-70 de kilometri pe ora, iar izolat, mai ales in zona montana inalta vor fi rafale de peste 70-80 de kilometri pe ora.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!