Mașini de milioane de lei, confiscate în vămile românești. Cum încercau hoții să le introducă în țară

Ultima actualizare: 27-11-2021 19:39

Anul acesta s-a înregistrat un număr record de maşini furate descoperite în vămile româneşti.

Peste 130 de suspecţi au fost prinşi în primele 10 luni ale anului, în timp ce încercau să intre în România cu maşini declarate furate, unele în valoare de peste 1 milion de lei.

Un bărbat i-a pus pe poliţişti în alertă după ce a coborât dintr-o maşină foarte scumpă încălţat cu papuci de casă.

Rutele preferate de hoţii de maşini au inclus şi anul acesta punctele de frontieră din ţara noastră, în special cele din vest. Aici poliţiştii de frontieră au descoperit cele mai multe maşini furate din ţări precum Germania, Italia, Norvegia, Spania sau Marea Britanie. Hoţii nu au furat doar maşini scumpe ci şi 15 microbuze, 5 camioane şi un autocar.

Şi în Vama Giurgiu poliţiştii au descoperit până acum peste 20 de maşini furate.

Marușcă Adrian, șeful biroului de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere: "Cea mai scumpă captură, vorbim de două maşini marca Tesla, în valoare de 70 de mii de euro fiecare. Au fost furate prin metoda fraudării unei firme de leasing din Norvegia. Căuta să le înstrăineze în ţări ex-sovietice sau în nordul Arabiei, Iran Irak, Siria pentru că nu există o cooperare pusă la punct cu Uniunea Europeană, iar formalităţile de înmatriculare sunt simple".

Până să ajungă în România, hoţii de maşini reuşesc să traverseze una, două sau chiar trei ţări. Profită de faptul că nu îi opreşte nimeni la graniţele Schengen şi nici pe şosele. Însă când ajung aici li se înfundă.

Poliţiştii români analizează de la comportamentul şoferilor până la felul în care sunt îmbrăcaţi, iar orice element care nu se potriveşte, poate duce la un control amănunţit.

Marușcă Adrian, șeful biroului de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere: "Am avut cazuri în care am depistat o maşină furată în valoare de 80 de mii de euro valoare de piaţă, iar şoferul era îmbrăcat modest, încălţat cu papuci, o ţinută neîngrijită şi foarte agitat când a interacţionat cu poliţistul de frontieră".

Doi indivizi din Constanța au atras şi ei atenţia poliţiştilor Gărzii de Coastă după ce s-au plimbat prin oraş cu două maşini de sute de mii de euro, deşi situaţia lor financiară era una modestă.

Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanța: ”Începem cu primul un BMW i8 model hybrid care a fost depistat de către poliţiştii de frontier din Mangalia. În urma verificărilor specific s-a constatat că figura ca fiind furat din Norvegia. Lângă acesta puteţi vedea un alt autoturism cu o valoare mai pare de aproximativ un milion de lei Lamborghini Huracan care, în urma verificărilor s-a constata că era un bun căutat pentru confiscare de către autorităţile din Germania".

Cei prinşi cu maşini furate au declarat că sunt cumpărători de bună credinţă ori că au fost plătiţi de alte persoane să le aducă în ţară. În acest moment inspectoratele poliţiei de frontieră deţin sute de maşini furate sau confiscate în ultimii ani.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO