Maratonul de vaccinare de la Timișoara, un adevărat succes. Autoritățile pregătesc noi astfel de evenimente

Dată publicare: 26-04-2021 18:32
Dată actualizare: 26-04-2021 19:48


Maratonul de vaccinare de la Timişoara a fost un succes care trebuie repetat. Este concluzia la care au ajuns autorităţile după ce peste 7 mii de oameni au primit prima doză de ser Pfizer în doar 3 zile.

Capitala pare să fie următoarul oraş care va organiza un astfel de eveniment, chiar în prima jumătate a lunii mai. Pe de altă parte, după centrul ''drive thru'' de la Deva, luni a fost inaugurat unul şi în Cluj. Vaccinarea în maşină ar trebui să fie posibilă în fiecare judeţ, spun responsabilii.

Un bărbat n-a mai prins maratonul de la Timişoara. Centrul s-a închis dimineaţa la ora 8. În cele 62 de ore în care medicii şi asistenţii au vaccinat încontinuu, 7.622 de persoane au primit prima injecţie cu serul Pfizer.

Dorel Săndesc, prof. dr.: ''Vedem impactul extraordinar al acţiunii atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Este efortul extraordinar al comunităţii medicale din Timişoara căreia vreau să îi mulţumesc din tot sufletul."

500 de medici voluntari au muncit în ture de câte 8 ore. Iar cele mai multe persoane au venit fără programare şi au fost înregistrate la faţa locului. Acest lucru, spun doctorii, a contribuit mult la creşterea numărului pe persoane imunizate.

Giorgiana Boboutanu, coordonator centru de vaccinare: "Dimineaţa la 8 fără 5 minute am injectat ultimă doză şi ne-am aplaudat între noi.''

La coadă s-au aşezat inclusiv români veniţi special din străinătate să se vaccineze dar şi străini cu rezidenta aici. Unii au venit din alte judeţe, cu maşina sau cu bicicleta.

Tot în weekend, dar la Deva, s-a deschis primul centru drive-thru din România. 1.241 de persoane au fost injectate direct din maşină. Iar acum la începutul săptămânii, s-a deschis încă unul dar în Cluj și urmează un altul în Capitală.

Tasnádi István Szilárd, prefect Cluj: ''Am putea discuta de peste 1.000 de persoane zilnic.''

România a trecut de 3 milioane de persoane imunizate cu cel puţin o doză. Iar autorităţile caută soluţii pentru că procesul de vaccinare să nu se se blocheze.

În acest sens, un alt maraton de imunizare va fi organizat în Bucureşti în perioada 7-9 mai, la Sala Palatului.

În toată ţara reprezentanţii locali trebuie să se mobilizeze mai bine pentru a atrage lumea în centrele de vaccinare. Vedem acest lucru dacă ne uităm pe platforma de programare, unde există harta centrelor de imunizare.

Conform datelor de aici, în cele mai multe zone, nu doar că sunt locuri libere, dar nu mai este nicio persoană pe lista de aşteptare. Sunt cel puţin 13 judeţe în această situaţie: Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea, Arad şi Bistriţa Năsăud sunt printre ele. Găsiţi  AICI harta interactivă.


VIDEO PROTVPLUS.RO