MAE: Criza migratiei e o "provocare" pentru Europa. Romania e preocupata de militarizarea Marii Negre de catre Rusia

Ultima actualizare: 08-09-2015 06:53
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat, in cadrul reuniunii de la Luxemburg a ministrilor de externe din UE, preocuparea Romaniei fata de continuarea de catre Rusia a procesului de militarizare a regiunii Marii Negre.

Bogdan Aurescu a participat, in perioada 4-5 septembrie 2015, la reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care s-a desfasurat la Luxemburg. Potrivit unui comunicat al MAE, temele aflate pe agenda reuniunii au fost evolutiile din vecinatatea estica si relatiile UE-Rusia si rolul UE in Orientul Mijlociu, in special in sprijinul procesului de pace israeliano-palestinian si evolutiile in dosarul nuclear iranian. De asemenea, pe agenda s-a aflat si problematica migratiei, relateaza Agerpres.

In discutia privind vecinatatea estica, ministrul Bogdan Aurescu a evidentiat necesitatea unui angajament cat mai solid, pe termen mediu si lung, al UE in regiune, reiterand importanta sprijinului european pentru stimularea statelor partenere, in special a celor care doresc o apropiere mai mare de UE, precum Republica Moldova, Georgia si Ucraina.

Seful diplomatiei romane a reiterat dorinta tarii noastre de a se implica activ in revitalizarea conceptuala a Parteneriatului Estic, in contextul procesului de revizuire a Politicii Europene de Vecinatate. De asemenea, a reluat ideea necesitatii unei strategii a relatiilor UE-Rusia, cu luarea in considerare a gradului de implicare a Rusiei in aplicarea acordurilor de la Minsk.

"In directa conexiune cu aplicarea acordurilor, a aratat ca regimul de sanctiuni decis de UE fata de situatia din Ucraina trebuie mentinut pana la aplicarea integrala a acestora. In egala masura, nu trebuie uitata ocuparea continua si ilegala a Crimeii. In acest context, ministrul roman de externe a exprimat preocuparea Romaniei pentru continuarea de catre Rusia a procesului de militarizare a regiunii Marii Negre, mai ales in Crimeea", se arata in comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu s-a referit si la necesitatea unei mai mari implicari a UE in solutionarea conflictelor prelungite din vecinatatea estica si la imbunatatirea comunicarii strategice. Ministrul a cerut colegilor europeni deschidere si flexibilitate in ceea ce priveste asistenta financiara acordata de UE pentru Republica Moldova, pentru incurajarea procesului general de reforma de la Chisinau si a informat despre principalele masuri luate de Bucuresti in aceasta directie.

In plus, el a informat despre vizita recenta a premierului roman la Chisinau si despre asistenta pe care o acorda tara noastra si a prezentat perspectivele dosarului transnistrean.Discutia consacrata relansarii procesului de pace din Orientul Mijlociu a prilejuit o trecere in revista a modalitatilor in care UE trebuie sa actioneze, inclusiv in cadrul Cvartetului si in coordonare cu actorii principali regionali, in sprijinirea avansarii procesului.

Seful diplomatiei romane a accentuat necesitatea identificarii unei agende pozitive a UE in relatiile bilaterale cu cele doua parti ale procesului de pace, pentru a incuraja o implicare constructiva a partilor in reluarea negocierilor directe, inclusiv actiuni in sprijinul dezamorsarii tensiunilor din teren si cresterii increderii reciproce.Discutia pe marginea fenomenului migratiei a prilejuit un schimb amplu de opinii cu privire la modul in care UE este chemata sa raspunda acestei provocari majore.

Bogdan Aurescu: Criza migratiei este o "provocare"

Potrivit MAE, sefii diplomatiilor europene au dezbatut necesitatea convenirii unor masuri integrate de gestionare a problemei si a unei politici europene de azil. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat nevoia de solidaritate, unitate si actiune comuna la nivelul UE. "Avem nevoie de solutii urgente si adecvate care sa trateze problema la sursa, in tarile de origine, dar si in cele de tranzit. E nevoie de adresarea problemelor care stau la originea fenomenului. Avem nevoie de solutii comune, la nivel european, cele unilaterale nefiind eficiente. Migratia este unul dintre cele mai sensibile dosare de pe agenda europeana actuala, prin implicatiile pe plan umanitar, dar si prin provocarile la adresa politicilor Uniunii Europene si a modului de gestionare a spatiului european. Alaturi de situatia grava de securitate din vecinatatea estica, aceasta provocare va da masura solidaritatii europene si a angajamentului in apararea principiilor si valorilor UE", a declarat ministrul Aurescu.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut o intalnire cu seful statului luxemburghez, Marele Duce Henri de Luxemburg si cu Marea Ducesa Teresa de Luxemburg, alaturi de ceilalti ministri de externe participanti, ocazie cu care a exprimat aprecierea pentru excelentele relatii bilaterale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!