Localitățile din România în care oamenii decid pe ce cheltuie primăria banii


Ultimul update: Luni 18 Noiembrie 2019 11:06
Data publicarii: Luni 18 Noiembrie 2019 09:50
Categorie: Stiri actuale

Inspirați de ce se întâmplă în orașe ca Sibiu, Oradea și Cluj-Napoca, oamenii din comunitățile mici au învățat și ei să oblige primăriile să investească în lucruri utile lor, însă prea mărunte ca să intre în strategia administrației locale.

Astfel, banii din taxe și impozite sunt cheltuiți și pentru o bancă în parc, o cișmea în centru sau un bec pe o alee. Sunt alese doar proiectele care strâng cele mai multe voturi.

Spre exemplu, treptele din centrul oraşului Făgăraş, ce duc spre un complex comercial, pe lângă faptul că arata jalnic, sunt şi periculoase.

Localnic: "De ani de zile e aşa aici. Nu ştiu cine se ocupa de nu rezolva."

Un localnic din Făgăraş a înscris treptele pe platforma on-line pentru analiză, au primit numeroase voturi, iar Primăria a fost nevoită să le repare.

Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș: "Nu trebuie să fie transformate în cine ştie ce extraordinar. Să fie reparate aşa încât cetăţenii să poată urca în siguranţă. Investiția nu este mare, 20.000 de lei."

O alee de la marginea Făgăraşului era până de curând plină de gunoi. Un cetăţean a cerut reparea ei, iar proiectul a strâns sute de voturi şi - în scurt timp - a fost finalizat. În zonă, alte cinci idei vor fi realizate cu bani strânşi din taxe şi impozite.

Grațiela Bălan, reprezentant primăria Făgăraș: "Cetăţenii au propus proiecte micuţe, dar cu impact pentru ei. Vă dau un exemplu: au fost propuse proiecte pentru montarea unor ţâşnitori în centrul oraşului."

Primăriile sunt cele care decid câţi bani din buget vor aloca proiectelor propuse de cetăţeni, iar sistemul se numeşte bugetare participativa.

La Turda, în judeţul Cluj, 1,7 milioane de lei vor fi investiţi în locuri de agrement, spaţii verzi şi reabilitarea unor alei dintre blocuri. Cele mai multe voturi le-a primit un centru pentru tinerii din oraş.

Leonardu Maricean, președinte asociație: "Nu este doar o locaţie, este dotată cu 10 laptopuri unde se poate preda informatică, dotată cu o table interactive cu videoproiector."

Deşi are de două ori mai mulţi locuitori decât Turda şi triplu faţă de Făgăraş, municipiul Târgovişte se lauda cu doar 3 proiecte: unul turistic şi două pentru biciclişti. Cetăţenii şi-ar dori însă mult mai mult.

Localnic: "Dat fiind că eu sunt cu fetiţa în scaunul rulant, un pic mai accesibil pentru scaunele rulante, de exemplu."

Localnică: "În special pentru copii, să aibă tineretul unde să se distreze."

Potrivit legii, orice primărie care are bani destui la buget poate implementa sistemul bugetarii participative.

VIDEO PROTVPLUS.RO