Liste de așteptare pentru cei care vor cozonaci pe masa de Paște. Cu cât se vând

Ultima actualizare: 18-04-2019 21:33

Mai sunt 9 zile până la Paștele Ortodox și doar două până la cel Catolic, așa că nu e timp de pierdut când vine vorba despre cozonacii care vor ajunge pe mese de sărbători.

De teamă să nu rămână fără ei, românii au lansat mai nou moda listelor de așteptare. Funcționează la cofetăriile cu laborator propriu, dar și la brutării, iar prețul în aceste cazuri poate depăși chiar și 70 de lei pentru un singur cozonac.

Peste două sute de clienţi înscrişi pe lista de aşteptare doar la o cofetărie. Comenzile au ca data limita Vinerea sau Sâmbăta Mare.

„Cozonacul cu nucă şi cacao... Acesta este cel mai căutat cozonac."

Florența Mihăilă, managerul unei cofetării: „Sunt comenzile corporate care ajung la ordinul sutelor pe comandă. De exemplu, am o comandă de 170 şi ceva de cozonaci. Sunt comenzi de 100, de 70, depinde. Aşa, în familie, se comandă 7-10, doi cozonaci, un cozonac. Depinde cât de mare este familia."

Peste 7 milioane de cozonaci ajung în comerț

 

Anul acesta vor ajunge în comerţ peste 7 milioane de cozonaci. Alte câteva milioane vor fi copţi chiar în laboratoarele proprii ale cofetăriilor sau acasă de către gospodine. De exemplu, într-o cofetărie s-au comandat în doar două zile, peste 2.000 de cozonaci.

În acest caz, un cozonac poate să coste peste 70 de lei. Ceva mai ieftini găsiţi la patiseriile de cartier.

Clientă: „ În afară de cozonaci ce mai aveţi?”
Vânzătoare: „Atât! Perioada asta numai cozonaci facem, fiind Pastele la catolici... Vă place? E frumos?”
Clientă: „E frumos, da!"

Clientă: „Vreo 7 cozonaci aş vrea să iau, e familia mai mare. Cu nucă, cacao, rahat!"

Ca să iasă fragezi, cozonacii se lasă la cuptor timp de o oră, la o temperatură de 145 de grade.

Patiser: „Are un kilogram 200 şi costă 40 de lei, iar săptămâna viitoare pregătim pentru pastele ortodocşilor, care va costa 50 de lei."

Se fac liste lungi şi la brutăriile tradiţionale de la sat, unde un cozonac costă în jur de 15 lei. O parte din marfa ajunge până-n China sau în Australia, la romanii stabiliţi acolo.

„Colacul îi gata, dar cum miroase... s-a dus în amarul ei toată dieta."

Cozonacii au început să apară timid şi pe rafturile din supermarketuri, unde cei mai ieftini costa între 10 şi 20 de lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO