Lectie de supravietuire in caz de pericol de inec. Exercitiul voluntarilor pe Dunare

27-05-2014 19:15


Calmul poate face diferenta dintre viata si moarte atunci cand sunteti in pericol de inec. Este sfatul pe care il impartasesc voluntarii ''Asociatiei Romane de Salvare'' care, impreuna cu omologii lor din Turcia, au simulat o operatiune la Galati.

In fiecare vara zeci de oameni isi pierd viata in Dunare, chiar si atunci cand cred ca stiu bine sa inoate.

Conform scenariului de marti, o persoana cade din barca, in mijlocul Dunarii. In unele zone apa depaseste 25 de metri adancime, asa ca pericolul de inec este urias.

Sfaturile salvatorilor pot fi extrem de utile. Cel care risca sa se inece trebuie sa-si pastreze pe cat posibil calmul si sa asculte indicatiile celor din jur.

Cristian Pavel, membru al Asociatiei Romane de Salvare: "Sa nu se agite, sa se lase pe spate - in cazul in care sunt vartejuri, sunt alte chestii - te lasi pe spate si stai calm, asculti orice ordin si totul este ok."

Se poate intampla ca inotatori experimentati sa fie in pericol din cauza contractiilor musculare, urmate de starea de panica.

Cristian Pavel, membru al Asociatiei Romane de Salvare: "Inoti caineste, e cel mai simplu: dai din maini si din piciorul din care mai poti sau tot pluta, asta e cea mai usoara."

La fel de importante sunt si manevrele de resuscitare pentru situatia in care persoana scoasa din apa nu este constienta.

Voluntarii de la Asociatia Romana de Salvare si cei dintr-o organizatie similara din Turcia au intervenit cot la cot in cadrul simularii de pe Dunare.

Exercitiul tactic face parte din planul de cooperare Uranus organizat de Federatia Balcanica pentru Situatii de Urgenta.

Radu Murea, presedintele Asociatiei Romane de Salvare: "In Romania, pe fluviul Dunarea, sunt echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, sunt echipaje ale politiei de frontiera, sunt si organizatii - bineinteles ca exista o reactie si un raspuns foarte promt."

Cu toate acestea, la Galati, nici dupa doua saptamani si jumatate de cautari nu a fost gasit trupul unui tanar de 16 ani, pugilist profesionist, dat disparut.

VIDEO PROTVPLUS.RO