La tigaie, tavalit in malai,pe gratar sau in saramura. A fost ziua pestelui
De Florii, credinciosii care tin post au primit dezlegare sa manance peste. Iar traditia a fost respectata in toate colturile tarii.
Unii au trantit crapul, somonul sau pastravul in tigaie, dupa ce l-au tavalit prin faina sau malai, altii in schimb, l-au fript pe gratar si l-au scufundat intr-o saramura cu mult usturoi si ardei iute. Cei care n-au vrut sa intre in bucatarie intr-o zi de sarbatoare, ori sa stea in fumul de la gratar, au comandat peste la restaurant. Iar pescarii ambitiosi au vrut sa puna pe masa captura de peste zi. Dac-au prins ceva pe balta.
Nu a lipsit nici ciorba de peste, care a fost cu atat mai buna cu cat a fost primita de pomana, din partea bisericii.
Si daca tot a fost dezlegare la peste, in restaurantele de la malul marii au fost multe comenzi de fructe de mare, pe langa un file stropit cu vin si lamaie.