Kovesi ține prima pagină a presei mondiale: Va deveni ”doamna de fier” a Europei?


Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 21:12
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 18:13
Categorie: Stiri actuale

După succesul de la Bruxelles, în ţară Laura Codruţa Kovesi a fost chemată la audieri de Secţia de Investigare a Magistraţilor, pe 7 martie.

Este ziua în care la Bruxelles se iau decizii importante privind viitorul şef al Parchetului European. Între timp, jurnaliştii străini o numesc pe Laura Codruța Kovesi "noua doamnă de fier a Europei " şi o laudă pentru votul de încredere din comisiile Parlamentului European. Publicaţii internaţionale prestigioase oferă şi argumentele pentru care românca ar trebui să fie desemnată prima şefă a Parchetului European.

Laura Codruta Kovesi ține prima pagină a presei mondiale. Analiştii de la publicaţii importante îi acordă spaţii ample, după voturile primite în Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European, voturi care i-au mărit şansele să conducă viitorul Parchet European. Belgienii de la La Libre se întreabă dacă nu cumva: Va deveni "femeia de fier" a României cea a Europei?

În timp ce boardul editorial al publicaţiei britanice „Financial Times" îşi asumă, ca un gest rar de recunoaştere, o analiză a ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles. Conducerea renumitei publicaţii arată de ce ar trebui Laura Codruța Kovesi să conducă Parchetul European, instituţia care se va ocupa cu investigarea fraudelor cu fonduri europene şi TVA.

Financial Times: "Există câteva argumente excelente în favoarea doamnei Kovesi, nu în ultimul rând că guvernul României, devenind rapid abuzator de norme și valori ale Uniunii Europene, se opune cu fermitate numirii sale. Fără îndoială, ceilalți doi candidați pentru această slujbă, din Franța și Germania, ar face-o bine. Dar nici unul nu are experiența lui Kovesi de a conduce o luptă dificilă și câteodată singură, împotriva corupției politice profunde în patria ei."

Laura Codruța Kovesi: "Aș vrea să spun că din punctul meu de vedere acest vot din Parlamentul European nu a fost doar pentru mine, ci a fost un vot pentru sistemul de justiție român, dar și pentru toți cetățenii români care au susținut în ultimii ani lupta anticorupție și statul de drept și cred că, în egală măsură, acest vot a fost și pentru procurorii și judecătorii europeni care sunt supuși presiunii în activitatea lor."

Laura Codruța Kovesi nu a avut la dispoziţie decât o noapte să se bucure de voturile de încredere primite la Bruxelles pentru că procuroarea Adina Florea a citat-o, din nou, oficial, în ancheta în care o suspectează de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Audierea ar urma să aibă loc pe 7 martie, exact ziua în care oficialii europeni trebuie să stabilească următorii paşi în procedura de desemnare a viitorului şef al Parchetului European.

În ziua în care Laura Codruța Kovesi ar putea fi inculpată în ţara ei, la Bruxelles, Parlamentul European îşi va desemna negociatorii care trebuie să convină cu reprezentanţii Consiliului European cine va fi candidatul unic desemnat: Laura Codruța Kovesi sau francezul Jean Francois Bohnert.

Oricare ar fi rezultatul, voturile primite deja de românca sunt apreciate drept o grea lovitură pentru adversarii ei din ţară.

La Libre: "Dacă negocierile dintre Consiliu și Parlamentul European sunt complicate pentru a conveni asupra aceluiași candidat, doamna Kovesi provoacă o umilință Partidului Social Democrat (PSD), aflat la guvernare, care a eliminat-o din funcție pe șefa Procuraturii Anticorupție (DNA) din România și care timp de câteva săptămâni a făcut o campanie de discreditare a acesteia. O atitudine care a șocat scena europeană, în timp ce România își asumă președinția Uniunii Europene."

Laura Codruța Kovesi va încerca până atunci să îi convingă pe colegii care o anchetează că nu este vinovată şi că nu sunt adevărate acuzaţiile pe care i le-a adus fugarul Sebastian Ghiţă, cercetat la rândul său în mai multe dosare pentru corupţie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO