Klemm, despre schimbările din Justiţie: ”Ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000”

Hans Klemm
Agerpres

Recentele schimbări cumulate din Justiţia română "ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000", o perioadă marcată, în România, de corupţie, a declarat, luni, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, la Facultatea de Drept.

Diplomatul a participat la ceremonia de deschidere a anului universitar, alături de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis. El a vorbit despre amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală, despre modificările făcute la Inspecţia Judiciară, dar şi despre protestele "de neimaginat" în trecut ale magistraţilor români, faţă de aceste schimbări.

"Pentru magistraţii care nu au fost intimidaţi, noua legislaţie judiciară oferă mai multe oportunităţi pentru constrângere şi pedepsire a magistraţilor ce creează agitaţie, prin intermediul unei Inspecţii Judiciare mai puternice şi a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători şi procurori", a spus Klemm.

În acest context, a punctat diplomatul american, "aceste schimbări cumulate ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică".

"Progresul făcut de justiţia română este, de asemenea, ameninţat de către amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară", le-a mai spus Klemm, studenţilor la Drept. El a adăugat că "aceste amendamente par create să arunce România la începutul anilor 2000".

Citește și
Liviu Dragnea, Hans Klemm
Hans Klemm, despre întâlnirea cu Dragnea: ”Am discutat multe lucruri”
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

"Deghizate în preocupare faţă de procesul echitabil şi drepturile omului, aceste schimbări sunt o încercare clară de a proteja anumite interese de o Justiţie independentă. Promulgate în forma actuală, aceste amendamente vor face ca investigarea şi pedepsirea unei crime, de la omucidere la crimă organizată, să fie greoaie sau imposibilă", a susţinut ambasadorul SUA.

Potrivit lui Klemm, în acest context, cooperarea internaţională în domeniul Justiţiei va fi "redusă semnificativ" din cauza "îngrijorărilor privind împărtăşirea de informaţii cu România".

"Urmărind să facă aceste schimbări, Parlamentul s-a închis. Motivând o nevoie de a acţiona rapid şi faptul că o consultare cu toţi actorii implicaţi s-ar fi întâmplat, Parlamentul român a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al Group of States Against Corruption (GRECO)", a completat Hans Klemm.

Totuşi, a afirmat el, există în Justiţia română "semne de speranţă". "Cel mai important, magistraţii români par să fi ajuns la un nivel al maturităţii, încrederii şi independenţei de la care nu vor permite cu uşurinţă o regresie a sistemului judiciar. Magistraţii au protestat faţă de schimbările din legislaţie ce priveau profesia lor într-o manieră care, în urmă cu un deceniu, ar fi fost de neimaginat", a declarat Klemm.

Diplomatul a adăugat că magistraţii au fost "atacaţi" pentru acest gest al lor: "Li s-a spus că acest comportament al lor este o activitate politică nepermisă, au fost ameninţaţi că vor fi penalizaţi, dar au continuat să îşi facă cunoscute punctele de vedere".

Ambasadorul a vorbit despre momentul prezent din Justiţia română. "De la intrarea României în Uniunea Europeană, în urmă cu peste un deceniu, nu s-a mai confruntat sistemul judiciar român cu o dezbatere atât de intensă şi cu un potenţial de schimbare atât de mare", a evidenţiat el.

În opinia sa, "sistemul judiciar construit cu mare efort, în peste două decenii, (...) ar putea fi demontat semnificativ în mai puţin de un an".

"Veţi avea motivaţia şi curajul să protejaţi şi să îmbunătăţiţi sistemul judiciar al ţării dumneavoastră? Nu e o decizie pe care o veţi lua fără să vă coste în viaţa personală. Mereu va fi mai uşor să vă aliniaţi celor de la putere, decât să acţionaţi cu integritate şi curaj", le-a transmis Klemm studenţilor la Drept.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
450 de militari s-au întors din Afganistan. Klemm, prezent la ceremonia în cinstea lor
450 de militari s-au întors din Afganistan. Klemm, prezent la ceremonia în cinstea lor

450 de militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele s-au întors acasă, după o misiune de peste 6 luni, în Afganistan.

Hans Klemm, despre întâlnirea cu Dragnea: ”Am discutat multe lucruri”
Hans Klemm, despre întâlnirea cu Dragnea: ”Am discutat multe lucruri”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a explicat despre ce a vorbit cu liderul PSD Liviu Dragnea.

Hans Klemm, la Parlament pentru o întrevedere cu Liviu Dragnea. Discuțiile purtate
Hans Klemm, la Parlament pentru o întrevedere cu Liviu Dragnea. Discuțiile purtate

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-a aflat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”
Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul Florin Piersic, avea septicemie, când s-a internat în unitatea medicală.