Presedintele Klaus Iohannis: "Astept ca Politia sa explice cum l-a pierdut si de ce nu-l gaseste pe Sebastian Ghita"

Ultima actualizare: 27-01-2017 07:00
Klaus Iohannis

 Presedintele Klaus Iohannis afirma ca Politia trebuie sa explice motivele pentru care Sebastian Ghita nu este de gasit.

"Astept ca Politia sa explice cum l-a pierdut pe Sebastian Ghita si de ce nu-l gaseste. Daca il gasesc, bravo lor! Daca nu, sa iasa si sa explice de ce nu-l gasesc. Daca nici asta nu pot face, atunci cu ce se ocupa?", a declarat, marti, presedintele Iohannis.

Seful statului a sustinut ca in aceasta chestiune legata de Sebastian Ghita responsabilitatea nu trebuie disparata, punctand ca acesta este un "infractor fugar". El a precizat si ca SRI se ocupa de securitatea nationala.

Presedintele Iohannis a mentionat ca nu a cerut in mod special informatii de la institutiile abilitate cu privire la Sebastian Ghita.

Seful statului se afla intr-o vizita oficiala de doua zile la Strasbourg.

Avocatul lui Sebastian Ghita a sustinut, pe 10 ianuarie, ca membrii familiei fostului deputat nu stiu unde se afla acesta, insa nu l-au dat disparut.

"Nici familia si nici dintre cunostintele lui Sebastian Ghita nu stiu unde se afla acesta. Nu au nicio informatie si nu au nici modalitatea de a-l cauta. Nu l-au dat disparut. (...) Nu mi s-a mai intamplat sa apar un client cu care nu am reusit sa iau legatura. Nu am avut vreo solicitare din partea unei rude sa continuam sa il reprezentam pe Sebastian Ghita, insa noi am decis ca trebuie sa facem asta. Imputernicirea avocatiala a fost semnata de tatal lui Sebastian Ghita. Nu am nicio informatie unde se afla inculpatul", a declarat avocatul Bogdan Micu, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), unde s-a judecat contestatia impotriva deciziei prin care s-a dispus arestarea preventiva in lipsa a fostului deputat.

Pe 5 ianuarie, un complet de la instanta suprema a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, dupa ce acesta a disparut si nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, incalcand astfel termenii controlului judiciar in dosarul in care a fost trimis in judecata alaturi de fosti sefi din Politie si Parchete.

Dupa disparitie, DNA a cerut judecatorilor in cazul lui Ghita inlocuirea masurii controlului judiciar pe cautiune cu arestul preventiv in lipsa.

De asemenea, DNA a cerut instantei supreme emiterea unui mandat european de arestare si urmarirea internationala a fostului deputat.

Sebastian Ghita a fost ultima data la IPJ Prahova in ziua de 19 decembrie 2016 pentru a semna in cadrul controlului judiciar pe cautiune. Ulterior, el a fost citat sa se prezinte, la data de 21 decembrie, la DNA Ploiesti in dosarul Ponta-Blair, insa nu a venit, la sediul Parchetului ajungand doar avocatii sai. Fostul deputat a fost cautat la domiciliul sau si la mai multe adrese despre care se cunostea ca le frecventa, fara a fi insa gasit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO