Klaus Iohannis aprobă programul „Noua Casă“. Cum se poate achiziționa o locuință

Ultima actualizare: 13-04-2022 17:36
Noua Casă

Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă programul guvernamental „Noua casă“, care ajută persoanele fizice să cumpere o locuință cu credite garantate de stat.

Prin schema anunțată de preşedintele României, beneficiarii vor putea cumpăra atât locuințe noi, cât și locuințe consolidate și alte categorii de locuințe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Programul „Noua Casă“ diferențiază locuințele în funcție de preț și categoria locuinței, dar și de avansul minim obligatoriu și procentul de garantare, a relatat News.

Astfel, majoritatea locuințelor, fie ele noi, vechi sau consolidate, care costă maxim 70.000 de euro, necesită un avans minim obligatoriu de cinci la sută, iar procentul maxim de garantare este de 50 la sută.

O altă categorie este formată din locuințele noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. Avansul minim obligatoriu în acest caz este de 15 la sută, iar procentul maxim de garantare este de 60 la sută.

Programul permite și achiziționarea proprietăților de peste 70.000 de euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

„Prin acest act normativ a fost introdusă o modificare potrivit căreia beneficiarii vor avea obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor conform normelor interne proprii ale finanţatorilor pe toată durata finanţării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei,“ a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, luna trecută.

„Prevederea se va aplica tuturor creditelor garantate în cadrul programului Noua casă pentru poliţe de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri,“ a adăugat acesta.

Conform Statista, România a avut cel mai mare număr de proprietari de locuințe din Europa în 2019 și 2020, înregistrând chiar o creștere de la un an la altul.

Astfel, rata de deținere a unei locuințe în țara noastră în 2019 era de 95.8 la sută, iar în 2020 de 96.1 la sută.

Slovacia a înregistrat al doilea cel mai mare procent de proprietari în 2020 cu 92.3 la sută, iar Croația și Ungaria au avut 91.3 la sută.

La polul opus, Elveția avea în 2019 doar 41.6 la sută din locuitori deținând o proprietate, iar Germania în jur de 50 la sută.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO