Judecătorul Dumbravă: ”Nu ştiu ce elemente noi are Toader ca să ceară revocarea lui Kovesi”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 12:42
Categorie: Actualitate
inspectia judiciara, laura codruta kovesi, ancheta disciplinara,

Solicitarea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi are o mare vulnerabilitate, legată de verificarea făcută în noiembrie 2017 de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, la RFI, judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM

El precizează, de asemenea, că, potrivit legii, înaintea formulării unei cereri de revocare trebuie să existe o sesizare din oficiu, iar într-un astfel de caz Kovesi ar fi trebuit să ştie de existenţa sesizării din oficiu şi să cunoască posibilele acuzaţii care i se aduc prin raport.

"Domnia sa (Tudorel Toader - n.r.) în mod cert trebuia să se sesizeze din oficiu, ceea ce înseamnă că până la formularea cererii şi întocmirea acelui raport trebuia să existe o verificare concretă a tuturor alegaţiilor pe care le cuprinde sesizarea din oficiu. Cu alte cuvinte, ar fi fost de dorit ca inclusiv doamna procuror-şef Kovesi să fi cunoscut existenţa acestei sesizări din oficiu, precum şi, să spunem, posibilele acuze care i se aduc prin raport. Or doamna Kovesi nu a fost din câte ştiu eu încunoştiinţată cu privire la această sesizare din oficiu (...). O sesizare din oficiu trebuie să conţină o minimă argumentare, de ce este nevoie de o cercetare a unor fapte, aşa este firesc şi logic. Or dacă ai o astfel de sesizare din oficiu anterior formulării cererii, pentru că aşa spune legea, nu în momentul în care şi formulezi cererea, evident că cel vizat, cum este în cazul de faţă doamna Kovesi, ar fi fost bine să cunoască faptele pe care le cuprinde o posibilă sesizare din oficiu. E foarte greu de spus acum ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat, pentru că nu avem raportul”, a declarat Horaţiu Dumbravă.

Magistratul a atras atenţia că solicitarea de revocare a lui Kovesi are o mare vulnerabilitate: "CSM, nu mai departe de noiembrie anul trecut, a făcut o verificare amănunţită a marii majorităţi, dacă nu chiar a tuturor acuzaţiilor care i se aduc prin declaraţia dată de domnul ministru aseară. Deci este o vulnerabilitate pe care nu ştiu cum o rezolvă acest raport, pentru că, până la urmă, CSM s-a pronunţat în cunoştinţă de cauză, după verificarea făcută de Inspecţia Judiciară. Nu ştiu ce elemente noi ar fi avut domnul ministru care să-l conducă la ideea că e nevoie de această revocare, care este un drept legal al domniei sale”.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat joi seară că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

 

inspectia judiciara, laura codruta kovesi, ancheta disciplinara, Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: rfi.ro

Prima reacție a Laurei Kovesi după anunțul lui Tudorel Toader: ”Voi răspunde tuturor afirmaţiilor ministrului”
Prima reacție a Laurei Kovesi după anunțul lui Tudorel Toader: ”Voi răspunde tuturor afirmaţiilor ministrului”
Presa internațională, după anunțul lui Toader: ”Guvernul român vrea capul şefei DNA”
Presa internațională, după anunțul lui Toader: ”Guvernul român vrea capul şefei DNA”
VIDEO PROTVPLUS.RO
pizza
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
STENOGRAME. Răzbunarea pregătită de șoferii de ambulanță care ar fi furat motorină. ”Îi dau teroare”
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala
bataus iubita
Și-a bătut crunt iubita, a amenintaț-o și a postat totul pe internet. Poliția îl lasă liber
Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România. Ce riscă bărbatul
Imagini şocante cu tineri care abia se mai ţin pe picioare, după ce ar fi consumat un drog extrem de periculos
Un șofer băut a lovit trei mașini parcate. O persoană a fost rănită
Cine sunt victimele avalanșei din Bucegi: „Un om atât de inteligent, cult şi bun”
Pompierii au stabilit cauza incendiului de la fabrica din Mureș