Tanarul din Craiova, acuzat de propaganda ISIS, a fost retinut. DIICOT: Cauta pe internet sprijin financiar pentru un atentat

×
Codul embed a fost copiat

Constantin Luigi Boicea, tanarul de 18 ani din Craiova acuzat de propaganda in favoarea ISIS, a fost retinut joi noaptea de procurorii DIICOT si va fi dus vineri in instanta cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii DIICOT au efectuat perchezitii la domiciliul lui Constantin Luigi Boicea, tanarul din Craiova pus sub acuzare in 2015 pentru propaganda jihadista in favoarea ISIS.

Procurorii DIICOT au extins urmarirea penala pe numele lui Constantin Luigi Boicea, un tanar de 18 ani din Craiova, dupa ce acesta a continuat sa acceseze site-uri de propaganda si instruire a viitorilor combatanti apartinand organizatiei teroriste Daesh/Stat Islamic, incercand sa intre in contact cu lideri ori reprezentanti ai organizatiei pentru a obtine sprijin logistic si financiar.

Joi, procurorii DIICOT au efectuat perchezitii la domiciliul lui Constantin Luigi Boicea, pus sub acuzare in 2015 pentru propaganda jihadista in favoarea ISIS.

Constantin Luigi Boicea a fost apoi ridicat si dus pentru audieri la sediul central al DIICOT din Bucuresti.

Citește și
tanar din Craiova, suspectat ca ar fi jihadist
Tanarul simpatizant ISIS, retinut pentru 24 de ore. DIICOT: A studiat moduri in care se poate construi o bomba artizanala
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Potrivit unui comunicat al DIICOT, incepand cu data de 9 decembrie 2015, avandu-se in vedere faptul ca Luigi Boicea era la acea vreme minor, fata de acesta s-a dispus si ulterior prelungit pana in prezent masura preventiva a controlului judiciar, masura pe parcursul careia tanarului i s-a interzis sa acceseze internetul.

S-a retinut la data respectiva faptul ca, parcurgand in mod accelerat etapele succesive ale procesului evolutiv de radicalizare islamista, prin insusirea credintei islamice (convertirea la islam), aderarea la ideologia radical-islamista si la cauza jihadista promovata de gruparea terorista Daesh/Statul Islamic (indoctrinare si auto-identificare cu cauza jihadista), respectiv asumarea, ca datorie personala, a implicarii in executarea de acte/actiuni teroriste, incepand cu anul 2015, Luigi Boicea a promovat in mod sistematic, in public, doctrina radical islamista, prin postarea in mediul online, prin intermediul unor retele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, inregistrari audio/video reprezentand activitati/actiuni armate/violente si de propaganda ale gruparii teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitari individuale si/sau colective; incendieri de persoane; executii prin impuscare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupari teroriste; mesaje de propaganda a Daesh/Statul Islamic; promovarea "SHARIA"), cu intentia de a le face cunoscute si a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte.

"Pe intreaga perioada a controlului judiciar, inculpatul a incalcat in mod sistematic obligatia instituita in sarcina sa, inclusiv dupa data de 24.09.2016, cand a devenit major, continuand sa acceseze site-uri de propaganda si instruire a viitorilor combatanti, apartinand organizatiei teroriste Daesh/Stat Islamic, si incercand sa intre in contact cu lideri ori reprezentanti ai respectivei organizatii teroriste in satisfacerea dorintei manifeste de a obtine sprijin logistic si financiar pentru savarsirea unui act de terorism", se spune in comunicatul DIICOT.

Procurorii precizeaza ca, incepand cu anul 2015 si pana in prezent, Luigi Boicea "a participat la activitatile de instruire si pregatire desfasurate online de organizatia terorista Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atat elemente ale procesului de insusire de catre individ a cunostintelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare si functionare, efectele si masurile de siguranta necesare a fi avute in vedere cu ocazia manipularii si utilizarii diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii si dispozitive explozive standardizate sau improvizate, munitii, etc, cat si componente ale procesului de pervertire a afectivitatii individului prin asimilare vizuala, constientizare si asumare personala a consecintelor pe care utilizarea in public a unor astfel de mijloace le poate produce in mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregatire psihologica a viitorilor combatanti pentru savarsirea unor acte de terorism".

Prin ordonanta din data de 6 decembrie 2016, DIICOT a extins urmarirea penala pe numele tanarului din Craiova sub aspectul savarsirii infractiunii de participare la instruirea sau pregatirea in vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, munitiilor, explozivilor, in scopul comiterii unui act de terorism, prev.de art.33 alin.2 lit.e) din Legea nr.535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului.

In decembrie 2015, Constantin Luigi Boicea, in varsta de 17 ani la acea vreme, a fost pus sub acuzare si retinut pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propaganda, prevazut de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului. El a fost apoi eliberat si cercetat in libertate sub control judiciar, dupa ce a fost supus unei expertize psihiatrice.

Anchetatorii au stabilit ca el a parcurs in mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamista, prin insusirea credintei islamice si convertirea la islam, aderarea la ideologia radicala islamista si la cauza jihadista promovata de gruparea terorista Statul Islamic. Dupa convertire, Constantin Luigi Boicea si-a schimbat stilul de viata, izolandu-se de societate si familie, identificandu-se cu Statul Islamic si vorbind permanent in numele acestuia. A inceput sa se afiseze pe retelele de socializare cu insemnele Statului Islamic.

Procurorii mai spuneau ca tanarul si-a aratat "disponibilitatea" pe retelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atat prin deplasarea in zonele in care ISIS actioneaza, pentru a lupta alaturi de membrii acestei structuri, cat si prin sacrificiul sau in state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic. In acest sens, el s-a interesat de modul in care poate achizitiona arme, model AK, grenade, veste antiglont si a studiat modalitatea in care se poate construi artizanal o bomba.

De asemenea, tanarul din Craiova mai era acuzat ca a promovat in mediul online doctrina radical islamista prin postarea unor opinii, imagini, inregistrari audio/video reprezentand actiuni de propaganda ale gruparii teroriste Statul Islamic, respectiv decapitari si incendieri de persoane, executii prin impuscare.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Un jihadist cu cetatenie belgiana ar fi trecut prin Romania in drumul catre Siria. Si-a dorit sa lupte ca
Un jihadist cu cetatenie belgiana ar fi trecut prin Romania in drumul catre Siria. Si-a dorit sa lupte ca "martir" in ISIS

Un document cu 1736 de fise continand date individuale ale jihadistilor, difuzat de un site al opozitiei siriene, releva ca unul dintre acestia a tranzitat Romania in drumul sau catre Siria, a consemnat joi publicatia belgiana Le Soir.

Tanarul simpatizant ISIS, retinut pentru 24 de ore. DIICOT: A studiat moduri in care se poate construi o bomba artizanala
Tanarul simpatizant ISIS, retinut pentru 24 de ore. DIICOT: A studiat moduri in care se poate construi o bomba artizanala

Tanarul din Craiova acuzat de propaganda jihadista a fost retinut, marti seara, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT.

Marturia prietenului ROMÂN al unuia dintre autorii atentatului din Paris. Obiectul care ii va aminti de Abdeslam toata viata
Marturia prietenului ROMÂN al unuia dintre autorii atentatului din Paris. Obiectul care ii va aminti de Abdeslam toata viata

La trei saptamani de la atacurile de la Paris, Aron, un roman care lucreaza in Belgia, e inca sub socul evenimentelor. Nu-i vine sa creada ca Brahim Abdeslam, prietenul sau, a putut face asa ceva.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.