Jandarmeria: ”Am citit ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor fi vineri la protest”

masina jandarmerie
Pro TV

Jandarmeria Română spune că au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piaţa Victoriei,  şi că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări viole

"Am văzut şi citit ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a protestului. Vreau să vă asigur, şi când spun acest lucru am mandatul instituţional, că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal. De asemenea, nu vom tolera niciun fel de subordonare civică, de acţiuni violente, care urmăresc destabilizarea socială sau ordinii de drept şi a ordinii constituţionale”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

El a spus că au apărut mesaje şi ameninţări în spaţiul public, cu îndemnuri la ocuparea instituţiilor statului, iar autorităţile vor lua măsuri în acest sens împotriva celor care au lansat astfel de mesaje de instigar, iar aceştia vor suporta consecinţele.

"Este foarte important să înţelegem că Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetăţenii sau cu participanţii la o adunare publică. Rolul nostru este de a asigura ordinea de drept, de a asigura siguranţa participanţilor şi a celor care vor să manifeste, adoptând un anumit mod, dar şi al celorlalţi care nu au legătură cu protestul. Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de atitudini care nu sunt altceva decât incitări menite să crească riscul radicalizării împotriva forţelor de ordine, cu intenţia de a obţine o reacţie. Acesta este mesajul nostru principal - să ne exprimăm cu toţii, aşa cum spune Constituţia, la aricolul 39, la întrunirea şi la libertatea de întrunire, dar într-un mod paşnic”, a explicat Militaru.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a subliniat că jandarmii nu sunt "trupe trupe în serviciul nimănui”, ci vin în sprijinul cetăţenilor, asigurând un serviciu public, în condiţiile în care de-a lungul timpului Jandarmeria a asigurat la mii de adunări publice protecţia participanţilor care au manifestat paşnic, fără violenţă.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"De-a lungul timpului, pe parcursul a zeci, sute, poate chiar mii de adunări publice, Jandarmeria Română a asigurat întotdeauna protecţia participanţilor care au ales să-şi manifeste acest drept în mod paşnic şi fără gândul la violenţă. Vom face în continuare acest lucru cu profesionalism, cu moderaţie şi cu respectarea principiului legalităţii. (...) Nu în ultimul rând, vreau să vă reamintesc că Jandarmeria Română, prin statutul său, prin legea sa este o instituţie exhidistantă politic. Nu are legătură cu acest spectru, nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, a subliniat Marius Militaru.

Mitingul românilor din străinătate este programat pentru vineri, de la ora 17:00, în Piaţa Victoriei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Jandarmeria, precizări despre protestul diasporei: ”Nu vom accepta niciun fel de provocări. Nu suntem trupele pretoriene
Jandarmeria, precizări despre protestul diasporei: ”Nu vom accepta niciun fel de provocări. Nu suntem trupele pretoriene"

Jandarmeria Română a transmis, joi dimineață, într-o conferință de presă, câteva recomandări pentru cei care vor participa la protestul diasporei de vineri, din Piața Victoriei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.