Condamnat la 7 ani de inchisoare, fostul ministru Ioan Avram Muresan a fost incarcerat

Ultima actualizare: 20-09-2012 16:04
Ioan Avram Muresan

Fostul ministru Ioan Avram Muresan a fost ridicat de politisti de la domiciliul sau din Baia Mare si dus la Centrul de Retinere si Arest Preventiv Maramures.

Completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatia si Justitie (ICCJ) a emis mandatul de punere in executare a pedepsei, iar politistii din Baia Mare au mers la locuinta lui Muresan, pentru a pune in executare mandatul.

"Muresan a fost gasit la locuinta sa, de unde a fost dus la Centrul de Retinere si Arest Preventiv Maramures", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Gabriela Liahovici.

Ioan Avram Muresan este primul caz de ministru deferit justitiei pentru infractiuni de drept comun, primul caz in care un demnitar e trimis in fata instantei de Parchetul National Anticoruptie (actuala DNA).

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a mentinut, luni, condamnarea decisa, in aprilie 2011, in cazul lui Muresan de catre instanta ICCJ care a judecat la fond acest dosar.

Instanta urmeaza sa emita mandatul de executare a pedepsei, care va fi trimis in cazul lui Ioan Avram Muresan la Serviciul Urmariri din Politia Baia Mare, pentru punerea in executare.

De asemenea, Completul de cinci judecatori a pastrat si sentintele decise in cazul celorlalti inculpati din dosar.

Astfel, Ioan Enea Truta a ramas cu pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri si a fost achitat pentru complicitate la luare de mita, iar Silvia Capitanu (fosta Buzatu) a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Si in cazul acestora, instanta va emite mandatele de executare a pedepselor primite.

Pe latura civila, instanta i-a obligat pe cei trei, in solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despagubiri civile catre Ministerul Agriculturii.

Jiga Dan a fost achitat pe motiv ca fapta nu exista in cazul acuzatiei de luare de mita.

Avram Muresan, Ioan Truta Enea (fost secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei - MAA), Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din MAA) si Dan Jiga (fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA) au fost trimisi in judecata in acest dosar in 18 decembrie 2003.

Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Muresan ca, in calitate de ministru, ar fi intocmit, in mai 1999, noiembrie 1999 si aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub forma de imprumut a cantitatii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Ramnicul de Jos - judetul Constanta.

Anchetatorii au stabilit ca Muresan, Truta si Capitanu ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite Guvernului Romaniei (conform conventiei incheiate la 5 aprilie1993) si au folosit acest fond in alte scopuri decat cele prevazute de HG 949/1999, cauzand atunci Ministerului Agriculturii o paguba de 29.507.688.963 de lei vechi.

Instanta i-a mai judecat pe Truta si Jiga pentru ca, in calitatile pe care le aveau in Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denuntatorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grau si porumb, precum si pentru facilitarea unor credite pentru achizitionarea de produse agricole.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO