Oprescu a anuntat care va fi intrebarea de la referendumul despre eutanasierea cainilor


Ultimul update: Duminica 08 Septembrie 2013 00:32
Data publicarii: Joi 05 Septembrie 2013 15:11
Categorie: Stiri actuale

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a mentionat intrebarea la care vor trebui sa raspunda bucurestenii privind eutanasierea cainilor.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, ca va propune in CGMB ca bucurestenii sa raspunda la referendum la intrebarea: "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al Municipiului Bucuresti si nerevendicati in termenul prevazut de lege? Da sau nu?".

Edilul a precizat ca termenul prevazut de lege este cel stabilit in Legea 227/2002.

Sorin Oprescu a spus ca la sedinta de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti va fi stabilita si data organizarii referendumului local privind eutanasierea cainilor fara stapan.

Potrivit articolului 4 al Legii 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001, "cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile".

"In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor nr. 4 si 5, acestia vor fi eutanasiati", conform Legii 227/2002.

Legea mai prevede ca eutanasia este "un act de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase" a cainilor.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat miercuri ca municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea cainilor vagabonzi si va face, legat de aceasta problema, "exact ceea ce vrea populatia".

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea cainilor maidanezi a venit dupa ce Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionut, in varsta de sase ani, care era impreuna cu acesta cand, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Oprescu arata ca referendumul local ar putea avea loc in ultima duminica din luna septembrie sau in prima duminica din octombrie, iar acesta va avea o singura intrebare, respectiv "Sunteti de acord cu masura radicala (eutanasierea cainilor fara stapan - n.r.)?".

Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia", iar "referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica".

Oprescu a precizat ca, in vederea organizarii referendumului, a convocat pentru vineri, la ora 12.00, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), in sedinta de indata.

"Problemele de interes deosebit din unitatile administrativ-teritoriale si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, in conditiile prezentei legi, aprobarii locuitorilor, prin referendum local", potrivit articolului 13 din Legea referendumului.

Sorin Oprescu a mai spus ca, daca bucurestenii se vor pronunta la referendum pentru eutanasierea cainilor vagabonzi, atunci el va putea "pune presiune" pe parlamentari, in vederea adoptarii unui act normativ "cum vrea poporul", legat de aceasta problema.

Citeste si:

Dupa Nokia, inca un brand de top renunta la smartphone. Gigantul obligat sa paraseasca propria tara
 

VIDEO PROTVPLUS.RO