Instituţiile statului se vor dota cu maşini electrice. Cât de scumpe sunt

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Ministerele, primăriile, şi alte instituţii de stat se vor înnoi cu maşini electrice. Guvernul a decis să le dea undă verde să cumpere automobile „verzi", care costă până la 35 de mii de euro fiecare.

La o lună după întâlnirea cu primarii din toată ţara, Guvernul a făcut ce le-a promis: prin ordonanţa de urgenţă, a dublat plafonul până la care autorităţile şi instituţiile publice pot cumpăra autoturisme. Acum, prin programul Rabla Plus, pot lua maşini electrice.

Cea mai mare reducere o vor primi instituţiile care aduc la un astfel de centru maşini vechi şi cumpăra unele noi, eco. În acest caz, vor primi vouchere de 11.400 de euro, adică de o treime din valoarea maximă a unei maşini noi pe care o poate cumpăra o instituţie de stat. 

Până acum, limita de preţ era de 18 mii de euro, dar banii - spun guvernanţii - erau prea puţini, pentru o maşină electrică.

Bugetul de anul acesta alocat pentru ''Rabla Plus" acoperă achiziţia a 2.000 de autoturisme electrice. Anul trecut, prin Programul Rabla Plus s-au cumpărat de cinci ori mai puţine maşini electrice şi hibride. Cererea e insă în creştere.

Radu Porumb, Director Remat Vest: “În ultimii ani, instituţiile publice au devenit din ce în ce mai prezente în programul rabla - garda de mediu, curtea de conturi, unităţile militare, care sunt din ce în ce mai interesate de a achiziţiona maşini noi.

Unităţile militare au cel mai îmbătrânit parc auto. Tichetele vor fi date ca dovadă că în fiecare an la o lună, două de la deschidere se şi terminau tichetele.”

Autorităţile şi-au fixat însă un obiectiv măreţ pentru reducerea poluării. Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului: “Avem cel mai mare ecobonus din UE, 10.000 de euro, pentru achiziţionarea de autoturisme electrice, guvernul a hotărât că fiecare autoritate locală să poată să-şi achiziţioneze o maşină electrică.

În 2020 vrem să vedem că vedem că pe şosele circula aproximativ 100 de mii de astfel de maşini electrice sau hibrid plug-in."

De facilităţile programului Rabla pot beneficia toate autorităţile şi instituţiile de stat, de la ministere, primarii şi până la agenţii. Achiziţiile de maşini vor putea fi făcute în limita bugetelor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO