Imagini din dronă de la locul exploziei din Vrancea. Localnic: „Ne-au spus să fim pregătiți să plecăm”

×
Codul embed a fost copiat

O explozie puternică s-a produs, miercuri spre joi noapte, pe șantierul Autostrăzii Moldova, Focșani- Bacău. Patru muncitori au murit carbonizați, iar cinci au fost răniți.

Din primele cercetări, unul dintre ei a lovit o magistrală de gaze și atunci s-a produs deflagrația, urmată de incendiu. Potrivit companiei Transgaz, constructorul nu a respectat un aviz de amplasare. Iar prefectul județului spune că este posibil ca magistrala să nu fi fost amplasată la adâncimea potrivită.

Era aproximativ 1 și 11 minute când s-a produs explozia. O cameră de supraveghere a unei locuințe aflate la câteva sute de metri distanță, în Călimănești - Vrancea, a surprins momentul în care o flacără imensă cuprinde orizontul și luminează cerul.

În mai puțin de 20 de minute, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea instituia planul roșu de intervenție.

Citește și
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu, prima reacție după tragedia din Vrancea: „Transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate”
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Chiar și de la distanță, martorii au surprins imagini terifiante. Șantierul autostrăzii este la 200 de metri de drumul european 85.

Un reprezentant al Transgaz ajuns la fața locului a confirmat la scurt timp că, într-adevăr, a fost lovită una dintre conductele magistrale care alimenta zona Moldovei și transporta gaz de la Brăila la Onești.

Cristian Schmidt, director Transgaz Bacău:Lovită de un utilaj, conductele sunt îngropate la un metru. Am izolat zona, închizând robinetul amonte aval de incident”.

Explozia a avut loc în momentul în care un muncitor a lovit cu un compactor magistrala. Utilajul a fost aruncat în partea cealaltă, la câteva zeci de metri. Deflagrația a cuprins toată zona. Toate mașinile sunt carbonizate.

Patru muncitori surprinși de explozie au murit pe loc. Alți cinci au suferit arsuri.

Martor: „Am văzut o flacără, n-am văzut mai mult”.

Cea mai apropiată localitate este Călimănești. Localnicii au crezut că s-a produs un cutremur.

Localnic: „Vibra tot în casă. Au venit mașini de pompieri, ne-au spus să ieșim din case, să fim pregătiți să plecăm. Flacăra avea cred că o sută și ceva de metri”.

Localnică: „Am luat copilul în brațe și mai am doi, i-am luat de acolo, din pat, să ieșim afară”.

La ora 3.30, planul roșu a fost dezactivat. Incendiul fusese lichidat.

Potrivit anchetatorilor, în momentul deflagrației, pe șantier se lucra intens. Era schimbul de noapte sau tura a treia.

Potrivit Transgaz, constructorul Autostrăzii Focșani-Bacău nu a respectat prevederile avizului de amplasament emis de companie.

„(...) constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea "Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea", acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect.

Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea: „Clar este o eroare umană. Vedem acum de unde e această eroare. Înțeleg că s-a intervenit ultima oară în 2017 pe acest tronson și au fost înlocuite zonele cu o degradare mai mare de 40%. Compania știa că există această conductă. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Trebuia să fie la un 1,8 m de la nivelul primului strat de la autostrada, de pământ, de ce se pune”.

Angajații companiei de distribuție a gazului au venit cu mai multe bucăți de conductă. Încearcă să repare magistrala. Vorbim despre o magistrală care a fost construită în 1971 și a avut 30 de ani de garanție.

Muncitor Transgaz: „Până la Urechești”.

Reporter: Câți kilometri sunt până acolo?

Muncitor: „Păi eu știu? Vreo 20”.

Reporter: Și dumneavoastra ce trebuie să faceți aici?

Muncitor: „Să punem țeava înapoi”.

Cei cinci răniți au fost transportați la spitalul din Adjud. Doi dintre ei, care au arsuri grave, au fost transportați cu elicoptere SMURD la spitalele Bagdasar-Arseni și Floreasca, din București.

A fost ca un seism care a făcut să se cutremure casele din Călimănești. Cele mai apropiate locuințe de șantierul autostrăzii A7, Autostrada Moldovei, sunt la mai puțin de 100 de metri. Oamenii au ieșit speriați din case. În scurt timp, toți localnicii au fost alertați de cei de la ISU, care le-au spus ca e posibil să fie ordonată evacuarea. Nu a fost nevoie.

Starea răniților care au fost transportați la București cu elicopterele SMURD este destul de gravă. Este vorba despre doi bărbați, de 53 și 61 de ani care au suferit arsuri pe 30, respectiv 40% din suprafața corpului.

Pe șantier sunt în continuare polițiștii criminaliști. Ancheta este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. A fost deschis un dosar penal pentru 5 infracțiuni: cele mai grave sunt ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Explozie în Vrancea. Prefect: Compania știa de conductă. Trebuia să fie la o adâncime mult mai mare. Ar fi o eroare umană
Explozie în Vrancea. Prefect: Compania știa de conductă. Trebuia să fie la o adâncime mult mai mare. Ar fi o eroare umană

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi, la locul exploziei pe şantierul Autostrăzii Moldova, că din primele concluzii, este o eroare umană, dar trebuie să vadă de unde vine.

Sorin Grindeanu, prima reacție după tragedia din Vrancea: „Transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate”
Sorin Grindeanu, prima reacție după tragedia din Vrancea: „Transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate”

Ministrul Transporturilot, Sorin Grindeanu, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook în urma tragediei din județul Vrancea, unde patru oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți.

 

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.