Hotelierii români caută deja personal pentru sezonul cald. De ce preferă filipinezi

Ultimul update: Vineri 11 Ianuarie 2019 20:37
Data publicarii: Vineri 11 Ianuarie 2019 18:20
Categorie: Actualitate

Deşi suntem abia în ianuarie, iar la mare bate o briză îngheţată, hotelierii de pe litoral cauta deja personal pentru sezonul cald. Peste 10.000 de posturi sunt libere, iar salariile încep, în anumite situaţii, de la 500 de euro.

Reprezentanţii Federaţiei Patronale în Turism spun că vor angaja inclusiv străini.

Un hotel de patru stele din Mamaia are nevoie de cameriste, ospătari şi recepţioneri. Salariile pornesc de la 500 de euro, iar angajatorii le asigura celor interesaţi mâncare, transport şi cazare.

Răzvan Dobre, manager hotel: "Tocmai datorită crizei de anul trecut încercam să începem din timp acum recrutarea. Găsim mai greu şi într-adevăr am preferat să avem pe cineva cu experienţă, însă acceptăm să vină şi cu mai puţină experienţă şi să-i învăţăm noi pe parcurs."

Mariana Vasile, angajată: "E o muncă provocatoare, nu e uşor, dar e plăcut, venim în contact cu oameni noi în permanenţă. Avem toate condiţiile, colegii sunt ok."

Anul trecut, 13.000 de locuri de munca au rămas neocupate pe litoral. Hotelierii vor în acest an să aducă oameni din Filipine, deşi cheltuielile cu ei sunt mai mari. Mai ales că îi găsesc prin intermediul agenţiilor, care cer un comision de aproximativ 200 de euro.

Nicolae Bucovală, proprietar hoteluri: "Dacă mai adăugăm şi taxele la serviciile de emigrare, mai adăugăm şi avionul dus-întors, cheltuielile de cazare şi salariul mediu brut pe economie naţională, costurile de a aduce un simplu angajat, indiferent că e camerista, bucătar, ajutor de bucătar, se ridică undeva la 4000 euro."

Din cauza lipsei de personal, unele hoteluri din sudul litoralului s-au deschis mai târziu anul trecut.

Dragoș Răducan, reprezentant FPTR, prin telefon: "E foarte greu de deschis sezonul, bazându-te pe forţa de muncă locală şi trebuie să aduci mai din vreme forţa de muncă din ţara care nu prea se mai găseşte pentru că pe măsură ce trec anii şi forţa de muncă care vine din ţară este din ce în ce mai puţină, iarăşi pentru că sunt plecaţi în afară."

O altă problemă este că unii accepta să lucreze la negru şi sunt situaţii când se trezesc din păcate că nu îşi primesc salariul. Pentru a evita astfel de cazuri, specialiştii le recomanda tuturor să verifice dacă locul de muncă pe care îl vor este declarat la Agenţia de şomaj şi să îşi facă acte la angajare.

Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM: "În momentul în care persoana se duce la interviu are dreptul să întrebe tot ceea ce îl interesează legat de salarizare de program, să vadă dacă ceea ce i s-a spus la agenţia de şomaj corespunde cu ceea ce îi spune angajatorul la faţa locului."

Federaţia Patronatelor din Turism aşteaptă de ani buni o lege prin care să îşi poată păstra angajaţii pe termen lung, iar în afara sezonului să le plătească doar salariul, nu şi taxele. Până acum însă, acest proiect nu a ajuns nici măcar în dezbatere publică.

 

Cea mai mare economie a UE crește masiv salariile, pentru a atrage muncitori din Europa
Cea mai mare economie a UE crește masiv salariile, pentru a atrage muncitori din Europa
VIDEO PROTVPLUS.RO
sofer craiova spital
A intrat cu maşina în uşile de acces ale Spitalului Judeţean Craiova. Explicația șoferului
Motivul pentru care trei turişti aflați în Masivul Făgăraş au sunat la 112
Un bărbat a murit după ce maşina la care repara a căzut peste el
Ar putea fi cel mai bun an pentru vânătoarea de la Balc. Anunțul lui Ion Țiriac
Scandal între traficanți de țigări și poliție într-o piață din Drobeta Turnu Severin
Isprava unui tânăr din Bacău care a vrut să-şi impresioneze iubita
galati, batran, batut
Reacția recidivistului care a bătut un bătrân în Galaţi şi i-a furat 500 de euro şi telefonul
Fata ucisă, din Constanța, s-ar fi certat cu tatăl ei din cauza internetului. Mărturia mamei
Cum a murit de fapt fata de 14 ani, din Constanța, ucisă de tatăl ei
Trei reţinuți pentru trafic de droguri de mare risc. Ajungeau și în cluburile din Capitală
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare