Hotelierii români caută deja personal pentru sezonul cald. De ce preferă filipinezi
Deşi suntem abia în ianuarie, iar la mare bate o briză îngheţată, hotelierii de pe litoral cauta deja personal pentru sezonul cald. Peste 10.000 de posturi sunt libere, iar salariile încep, în anumite situaţii, de la 500 de euro.
Reprezentanţii Federaţiei Patronale în Turism spun că vor angaja inclusiv străini.
Un hotel de patru stele din Mamaia are nevoie de cameriste, ospătari şi recepţioneri. Salariile pornesc de la 500 de euro, iar angajatorii le asigura celor interesaţi mâncare, transport şi cazare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Răzvan Dobre, manager hotel: "Tocmai datorită crizei de anul trecut încercam să începem din timp acum recrutarea. Găsim mai greu şi într-adevăr am preferat să avem pe cineva cu experienţă, însă acceptăm să vină şi cu mai puţină experienţă şi să-i învăţăm noi pe parcurs."
Mariana Vasile, angajată: "E o muncă provocatoare, nu e uşor, dar e plăcut, venim în contact cu oameni noi în permanenţă. Avem toate condiţiile, colegii sunt ok."
Anul trecut, 13.000 de locuri de munca au rămas neocupate pe litoral. Hotelierii vor în acest an să aducă oameni din Filipine, deşi cheltuielile cu ei sunt mai mari. Mai ales că îi găsesc prin intermediul agenţiilor, care cer un comision de aproximativ 200 de euro.
Nicolae Bucovală, proprietar hoteluri: "Dacă mai adăugăm şi taxele la serviciile de emigrare, mai adăugăm şi avionul dus-întors, cheltuielile de cazare şi salariul mediu brut pe economie naţională, costurile de a aduce un simplu angajat, indiferent că e camerista, bucătar, ajutor de bucătar, se ridică undeva la 4000 euro."
Din cauza lipsei de personal, unele hoteluri din sudul litoralului s-au deschis mai târziu anul trecut.
Dragoș Răducan, reprezentant FPTR, prin telefon: "E foarte greu de deschis sezonul, bazându-te pe forţa de muncă locală şi trebuie să aduci mai din vreme forţa de muncă din ţara care nu prea se mai găseşte pentru că pe măsură ce trec anii şi forţa de muncă care vine din ţară este din ce în ce mai puţină, iarăşi pentru că sunt plecaţi în afară."
O altă problemă este că unii accepta să lucreze la negru şi sunt situaţii când se trezesc din păcate că nu îşi primesc salariul. Pentru a evita astfel de cazuri, specialiştii le recomanda tuturor să verifice dacă locul de muncă pe care îl vor este declarat la Agenţia de şomaj şi să îşi facă acte la angajare.
Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM: "În momentul în care persoana se duce la interviu are dreptul să întrebe tot ceea ce îl interesează legat de salarizare de program, să vadă dacă ceea ce i s-a spus la agenţia de şomaj corespunde cu ceea ce îi spune angajatorul la faţa locului."
Federaţia Patronatelor din Turism aşteaptă de ani buni o lege prin care să îşi poată păstra angajaţii pe termen lung, iar în afara sezonului să le plătească doar salariul, nu şi taxele. Până acum însă, acest proiect nu a ajuns nici măcar în dezbatere publică.