Gest de compasiune facut de un padurar pentru pasarile salbatice. Strabate zilnic kilometri intregi pentru a le asigura hrana

Ultima actualizare: 16-01-2017 07:33

Iarna grea ameninta si viata pasarile salbatice! Mai ales speciile de mici dimensiuni rezista foarte greu gerului puternic si pentru a avea o sansa au mare nevoie de hrana.

Un padurar din Alba colinda de cateva zile padurile, ca sa umple cu mancare cele cateva sute de hranitori instalate in zona Ciugudului.

Din pacate, multe zburatoare din padurile noastre au murit in urma gerului de zilele trecute, iar altele sunt in pericol. Chiar daca stati la oras, puteti ajuta inaripatele flamande cu seminte crude luate din piata sau malai, paine ori arpacas.

Pitigoii de talie mica, vrabiutele si alte specii care raman in padurile de la noi reusesc sa treaca peste zilele acestea geroase cu mancare pregatita asa cum o face padurarul din Hapria. Omul strabate zilnic cativa kilometri pentru a se asigura ca pasarile au harana atat de necesara supravietuirii.

Si localnicii s-au mobilizat si il ajuta pe padurar sa ajunga la hranitorile care sunt montate in copaci, la peste 2 metri si jumatate inaltime.

Codrul din Hapria se intinde pe cateva zeci de hectare, si iubitorii de natura carora le pasa de vietuitoarele padurii, au mult de lucru!

Padurarul sufletist a montat sute de cuiburi artificiale unde pasarile isi vor putea depune ouale la primavara.

Ioan Medrea, padurar: Este foarte frig si zapada este foarte mare le-am pus grau, porumb si orzaica toate macinate

Nicolae Rosu, localnic: "Nu ar putea supravietrui daca nu le aducem mancare au fost cam -15, -20 de grade si frig si zapada si nu ar putea merge mai departe daca nu le ajutam."

Pitigoiul si alte specii vulnerabile iarna, isi gasesc in mod obisnuit hrana in paduri, asa ca nu mai migreaza. Insa in aceste perioade grele, pasarile trebuie ajutate. Beneficiul este pe termen lung: datorita lor, vara sunt mult mai putine omizi in padurile noastre, deci copacii sunt mai sanatosi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO