Zvonurile spun ca Sima a disparut cu 30 de MILIOANE de euro din tara. Cine erau clientii sai VIP

×
Codul embed a fost copiat

Cristian Sima, seful Bursei din Sibiu si unul dintre cei mai cunoscuti brokeri din Romania, a disparut de aproape doua saptamani. Sima avea acces la zeci de milioane de euro, sume date de politicieni, oameni de afaceri importanti si vedete din showbiz.

Toti se tem acum ca nu vor mai vedea acesti bani pentru ca nu-l pot gasi pe Cristian Sima. Printre pagubiti se numara si Daniel Daianu, fostul ministru de Finante care spune ca a investit pentru ca i s-a spus ca sunt "castiguri mici, dar sigure".

Politia Romana face verificari, la fel si Comisia Nationala de Valori Mobiliare, care ii anunta pe toti pagubitii ca pot face plangeri la sediul sau.

Printre fostii si actualii clienti ai lui Cristian Sima se numara cantaretul Tudor Chirila, creatoarele de moda Irina Schroetter si Flora Nastase, actori si politicieni. Daniel Daianu, consilierul economic al premierului si fost ministru de finante este unul dintre cei care se pare ca au fost trasi pe sfoara.

In 2009, Tudor Chirila isi povestea experientele la bursa sub indrumarea lui Cristian Sima.

Citește și
joburi
Vrei sa te angajezi sau cauti un job nou? Peste 11.000 de locuri de munca, scoase maine la concurs
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

La biroul lui Sima din Bucuresti a fost agitatie mare. Avocatul unui client care i-a dat milioane de euro spune ca brokerul este de negasit de mai bine de 10 zile.

Tot din incredere i-au dat bani pe mana si prietenii si rudele sale dar si oameni obisnuiti, care au venit astazi la sediul companiei ingrijorati ca si-au pierdut economiile.

Brokerii cu experienta, care au informatii despre ce se intampla in piata, spun ca Sima si-ar fi pregatit plecarea de ceva timp.

In urma cu o luna, Sima a inceput sa vanda toate activele si toate participatiile pe care le detinea, terenuri case proprietati tot ce detinea in Romania si tot cam in aceeasi perioada am inteles a divortat. Daca le punem pe toate acestea cap la cap ne duce cu gandul ca ar fi plecat si probabil cu o parte din banii clientilor. Zvonurile sunt ca sumele sunt de ordinul a peste 30 de milioane de euro.

17:40 Asociatia Brokerilor cere autoritatilor sa verifice de urgenta informatiile din piata de capital potrivit carora fostul sef al bursei de la Sibiu Cristian Sima ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.

"Informatiile aparute in presa sunt extrem de ingrijoratoare si afecteaza imaginea intermediarilor autorizati si a intregii piete de capital din Romania. De aceea, Asociatia Brokerilor sustine
verificarea de urgenta, de catre autoritatile competente, a situatiei relatate de presa, pentru stabilirea veridicitatii acesteia si a responsabilitaților, in cazul in care aceasta se confirma"
, se arata intr-un comunicat transmis de asociatie si semnat de presedintele acesteia Dan Paul.

Asociatia arata ca investitorii si brokerii autorizati si supravegheati de CNVM pot fi prejudiciati de firmele inregistrate in paradisuri fiscale si "nesupuse reglementarilor pietei de capital nationale", precum si de platformele de tranzactionare pe care acestea le opereaza.

"Asociatia Brokerilor se disociaza de orice practici de aceasta natura și avertizeaza din nou investitorii ca, prin apelarea la platforme de tranzacționare și companii neinregistrate in Romania, care utilizeaza o promovare extrem de agresiva și promit caștiguri fabuloase, isi asuma un risc foarte mare in ceea ce privește investiția lor. De altfel, codul deontologic al activitații de intermediere financiara nu permite garantarea unor caștiguri sigure investitorilor. Investitorii sunt sfatuiti sa se adreseze numai societatilor de servicii de investiții financiare autorizate de CNVM, a caror existența poate fi verificata pe website-ul instituției. Clienții companiilor autorizate de CNVM pot beneficia de protecție conform legislației in vigoare", se mai arata in comunicat.

14:00 Fostul ministru de Finante Daniel Daianu, unul dintre clientii lui Cristian Sima, afirma ca a investit deoarece i s-a spus ca sunt "castiguri mici, dar sigure", scrie Ziarul Financiar.

Cristian Sima, revocat miercuri din functiile de presedinte CA si director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de peste zece zile si, potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.

Daianu a declarat joi pentru ZF ca a aflat din presa ca Sima nu mai poate fi gasit si ca ar fi plecat cu banii clientilor.

"Sunt stupefiat de disparitia lui Sima (...) Am crezut in buna credinta a unor oameni dintre care unul a ajuns presedintele Sibex. Am conturi deschise la cele doua societati WBS Romania si la WBS Holding pentru ca mi s-a spus ca doar asa se putea tranzactiona pe pietele externe. Am investit pentru ca mi s-a spus ca sunt castiguri mici dar sigure. Stiam ca nu lucreaza in marja, ca riscurile sunt mici. Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arata ca am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum ma intreb daca acest informatii sunt sau nu adevarate. Politia si autoritatile competente trebuie sa investigheze ce s-a intamplat cu banii clientilor, daca au avut loc tranzactii neautorizate cu banii clientilor", a spus el.

Printre clientii lui Sima s-a numarat in trecut si cantaretul Tudor Chirila.

Firma WBS Holding este detinuta de Sima si inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Sima a fost actionar la WBS Romania pana anul trecut, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex.

O alta ipoteza vehiculata in piata de capital referitoare la disparitia lui Sima este ca el ar fi pierdut banii mai multor clienti in urma acestor tranzactii, cu grad ridicat de risc.
Surse din piata de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu in care scria ca i-au fost furate laptopul, telefonul, actele si cardul bancar si cerea blocarea acestora.
 

12:10 - Cristian Sima a fost dat in urmarire generala de politie.

UPDATE. Corespondentul Stirilor ProTV, Paul Angelescu scrie in timp real pe Twitter despre ce se intampla in acest caz.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Sibiu, Luciana Baltes, a declarat, joi dimineata, corespondentului Mediafax ca Politia s-a autosesizat in acest caz in urma informatiilor aparute in presa.

"In urma informatiilor aparute in mass-media referitoare la fostul presedinte al Bursei Sibiu, Inspectoratul Judetean de Politie s-a autosesizat in acest caz, fiind incepute verificari", a declarat Luciana Baltes.

Ea a precizat ca pana la acest moment la Politia Sibiu nu a fost depusa nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legata de disparitie, nici din partea altei persoane.

"Nu avem niciun fel de plangere legata de Cristian Sima, autosesizandu-ne pe baza informatiilor aparute in presa", a adaugat purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Sibiu.

Cristian Sima, revocat miercuri din functiile de presedinte CA si director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecuta.

Potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.

Surse din piata de capital au declarat ca Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu in care scria ca i-au fost furate laptopul, telefonul, actele si cardul bancar si cerea blocarea acestora.

Angajatii Sibex au incercat de mai multe ori, fara succes, sa il contacteze pe Sima.

La casa pe care Sima o are in Elvetia, postul telefonic este suspendat, au mentionat sursele.

In piata de capital au aparut zvonuri potrivit carora Sima ar fi disparut din tara cu banii clientilor unei firme pe care o detine si prin care tranzactiona pe pietele externe.

Firma WBS Holding inregistrata in Insulele Virgine Britanice, prin care clientii lui Sima ar fi tranzactionat pe pietele externe, nu este inregistrata la CNVM, astfel ca activitatea acesteia nu este supravegheata de Comisie.

Sima a fost actionar la WBS Romania pana anul trecut, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex.

Potrivit altor surse din piata de capital, CNVM va discuta joi daca va trimite o echipa de control la firma de brokeraj WBS Romania, care este inregistrata la Comisie si care intermediaza tranzactii pe bursele de la Sibiu si Bucuresti.

Sima trebuia sa fie prezent la bursa de la Sibiu in aceasta perioada pentru a participa la controlul periodic pe care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) il deruleaza la Sibex.

Controlul a fost anuntat in ultima saptamana din luna septembrie si a inceput luni, pe 1 octombrie. Contactat de MEDIAFAX, noul presedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclaus, a declarat ca revocarea lui Sima din functie nu are legatura cu zvonurile aparute in piata de capital.

Potrivit lui Miclaus, Sima a fost inlocuit din functie deoarece nu a fost preznt la bursa in timpul controlului efectuat de CNVM.

Disparitia lui Sima vine si in contextul in care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din functiile de conducere detinute la Sibex si pentru a-l trage la raspundere.

La finele lunii septembrie, pe piata de capital au existat unele zvonuri potrivit carora Sima ar fi promis unor clienti ai firmei sale care erau si actionari ai Sibex ca le va cumpara prin intermediul Casei de Compensatie si a Depozitarului Sibex titlurile detinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piata.

Acest scenariu incalca insa prevederile pietei de capital.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Actiunile Oltchim coboara cu 12,4% la inceputul zilei, dupa esecul privatizarii combinatului
Actiunile Oltchim coboara cu 12,4% la inceputul zilei, dupa esecul privatizarii combinatului

Actiunile Oltchim (OLT) au revenit miercuri la tranzactionare, dupa opt sedinte bursiere de suspendare. Acestea afiseaza o scadere de 12,37%, ca urmare esecului privatizarii combinatului, intr-o piata in coborare usoara. 

Vrei sa te angajezi sau cauti un job nou? Peste 11.000 de locuri de munca, scoase maine la concurs
Vrei sa te angajezi sau cauti un job nou? Peste 11.000 de locuri de munca, scoase maine la concurs

Peste 1.000 de companii participa, maine, la bursa locurilor de munca, unde scot la concurs peste 11.000 de posturi la nivel national.

Tara care peste numai doua zile decide daca va mai exista moneda euro
Tara care peste numai doua zile decide daca va mai exista moneda euro

Investitorul George Soros, devenit cunoscut dupa in 1992 a facut profit de aproape doua miliarde de dolari pe bursa, cere Germaniei sa dea dovada ca stie sa ajute zona euro. In caz contrar, sa se retraga, scrie BBC in editia online.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.