Festival în Timișoara. Turiștii pot vedea cum se trăia și cum se gătea în epoca medievală

Dată publicare: 26-07-2020 09:27
Dată actualizare: 26-07-2020 10:33


Centrul Timișoarei îmbracă în acest weekend haine de epocă medievală. 

Într-un parc din mijlocul orașului are loc un festival, în care curioșii pot vedea cum se trăia și cum se gătea în epoca medievală, dar și cum se purtau bătăliile.

Chiar dacă este în aer liber, participanții trebuie să poarte măști, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

Imediat după ospăţ, soldaţii s-au trezit cu un atac din partea tătarilor. Este una dintre acţiunile puse în scena în spatele Muzeului Banatului din Timişoara. Zeci de voluntari au îmbrăcat haine asemănătoare celor din Evul Mediu şi le-au arătat trecătorilor cum se trăia atunci. Cea mai interesantă partea a fost cea gastronomică.

Organizator: "Este o reţetă din Anglia, din secolul 14, din 1390 mai exact. Este din unul din primele manuscrise cu reţete, din timpul lui Richard al doilea, din Anglia este vorba de un fel tocăniţa, cu carne de pui şi sosul are ca bază migdale. Asta era o mâncare mai scumpă".

De altfel, tot parcul a fost împânzit cu corturi, unde soldaţii şi-au ascuţit armele şi s-au pregătit de luptă, iar femeile au cusut hainele rupte în bătălii.

Fetiţă: "E foarte frumos şi îmi place, mi se pare interesant".

Bărbat: "Super, noi suntem din Republica Moldova şi suntem nu de mult timp în Timişoara. Am rămas uimiţi, ne place ceea ce vedem şi eu sunt luptător şi de aia îmi plac luptătorii că sunt în nişte ţinute pe care le vezi doar prin filme, de aia e foarte interesant pentru noi".

Nimeni nu a avut voie fără mască, chiar dacă evenimentul s-a desfăşurat în aer liber.

Cuplu: "Foarte interesant. Să ne mai destindem puţin, mai ieşim din casă, ne luăm măsurile potrivite şi de ce nu, să ne mai luăm gândul de la ce se întâmplă în lume acum".

Claudiu Ilas - director Muzeul Naţional al Banatului: "Au putut vedea lupte, lupte pe cai, foarte mulţi cavaleri îmbrăcaţi în armuri, tradiţii vechi, din perioada medievală. Respectăm toate normele stării de alertă, se face triaj la intrări. Cei care nu au mască primesc la intrare câte o mască, li se ia temperatura".

Festivalul a ajuns la două ediţie. Se va încheia în această după-amiază cu lupte full-contact intre soldaţi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO