Femeie trimisă doi ani la închisoare, pentru îndemn la violență la o manifestație anti-restricții COVID, în Danemarca

Dată publicare: 12-03-2021 21:22
Dată actualizare: 12-03-2021 21:31


Femeie trimisă doi ani la închisoare, pentru îndemn la violență la o manifestație anti-restricții COVID, în Danemarca

O femeie, mamă a doi copii, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru că a îndemnat la violențe împotriva Poliției, în Danemarca.

 

Îndemnurile au avut loc în timpul unei manifestații care a degenerat, iar magistrații au aplicat o lege care dublează pedepsele dacă infracțiunile sunt legate de pandemia de COVID.

Tribunalul din Copenhaga a declarat-o vinovată pentru că „prin acţiunile sale a contribuit la violenţa împotriva poliţiei şi la o gravă perturbare a ordinii publice", în timpul unei manifestaţii a grupului danez anti-restricţii "Men In Black" care a avut loc pe 9 ianuarie, potrivit deciziei, arată AFP și Agerpres.

Acest caz este prima condamnare serioasă după apariţia manifestaţiilor anti-restricţii la Copenhaga, la începutul lui ianuarie. Parlamentarii de stânga au criticat decizia, considerând-o prea dură.

„Articolul de lege împotriva infracţionalităţii nu ar fi trebuit să fie niciodată aplicat. Oamenii nu trebuie să se teamă de o pedeapsă dublată pentru participare la o manifestaţie contra guvernului", a reacţionat pe Twitter deputatul de centru-stânga Kristian Hegaard.

Procesul a suscitat ample dezbateri, o parte din opinia publică și politicieni apreciind că femeia nu ar fi îndemnat concret la violență.

„Sunteţi gata să mergeţi să distrugeţi oraşul în mod non-violent?", a declarat ea în timpul unui discurs improvizat susţinut în faţa mai multor sute de manifestanţi, la Copenhaga. „Poporul în Parlament. Distrugeţi sistemul", a mai strigat ea într-un megafon, în faţa a câteva sute de manifestanţi.
Manifestaţia a degenerat apoi, iar tânăra femeie, în vârstă de 30 de ani, mamă a doi copii, a rămas în primele rânduri ale protestatarilor, în pofida apelurilor la dispersare, au mai reținut magistrații.

Şaisprezece poliţişti au fost afectați de tiruri cu focuri de artificii, lovituri cu pietre şi diverse obiecte, iar mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi.

Tribunalul a explicat că nu se poate ține cont de expresia "în mod non-violent" din cauza faptului că femeie a recurs de multe ori la cuvântul "a distruge".

Pedeapsa a fost dublată din cauza unei noi dispoziţii legislative adoptate la sfârşitul lui 2020, aplicabilă atunci când infracţiunea sau delictul „are drept context sau este legat de epidemia de COVID-19 în Danemarca".

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO