Extractul de cafeină poate fi fatal. În România e vândut ca supliment alimentar

Ultima actualizare: 04-06-2020 11:32

Extractul de cafeină vândut la liber ne poate pune viață în pericol. O singură linguriță de cafeină pură, substanța activă din cafea, poate fi fatală, atrage atenția Agenția pentru medicamente și alimente din Statele Unite.

Și medicii din Marea Britanie au tratat tineri cu probleme cardiace, provocate de această substanță. Dacă în Statele Unite, vânzarea cafeinei a fost interzisă, la noi se găsește sub formă de supliment alimentar.

O linguriță de cafeină, echivalentul a 28 de căni de cafea

 

Agenția pentru medicamente și alimente din Statele Unite avertizează că o singura linguriță de cafeină pură este echivalentul a nu mai puțin de 28 de căni de cafea.

Cafeina stimulează sistemul nervos central. Din acest motiv, apare starea de bine. În același timp însă, stimulează sistemul nervos vegetativ, cel care coordonează activitatea organelor interne, inclusiv activitatea inimii. Crește ritmul cardiac și poate apărea așa numita tahicardie ventriculară.

Tulburarea cardiacă poate fi fatală în lipsa unui tratament, ne spune un medic de toxicologie, care a tratat tineri afectați:

Dr. Radu Timcu,  Spitalul de Urgență Floreasca: ”Poate să determine afectarea cardio-vasculară, creșterea frecvenței cadiace, dar și apariția unei tulburări de ritm, tahicardia ventriculară. Înseamnă că apar în inimă anumite focare, care în mod normal nu ar trebui să preia controlul activității cardiace! Însemnă o alterare a funcției de a pompa și a cantității de sânge pe care inima o va expulza în organism. Tinerii fac forme mai zgomotoase (Reporter: La dumneavoastră la spital există?) Da. Persoane care la consum exagerat de cafea sau a suplimentelor de cafeină vin la spital, fie că sunt într-o stare de agitație pentru că nu pot să doarmă câteva zile la rând, fie pentru manifestările cardiovasculare."

Cafeina, vândută ca remediu împotriva oboselii și a kilogramelor în plus

 

Agenția pentru medicamente și alimente din Statele Unite spune că supradozele fatale de cafeină au apărut în urma ingestiei a mai mult de 5 grame.

La noi în țară însă toate site-urile, care vând suplimente alimentare, au și cafeină pudră sau tablete de cafeină. Cafeina e descrisă drept ajutor sigur împotriva stărilor de oboseală și ca o substanță care accelerează metabolismul și participă astfel la slăbire. Nu este în totalitate adevărat, avertiează medicii.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: ”Cafeaua băută, 1-3 cești pe zi, aduce doar beneficii. O cafea băută cu o oră înainte de mișcare ne ajută să scăpam de rezervele de grăsime. Însă suplimentele cu cafeină nu au niciun beneficiu să vă scape de depozitele de grăsime prin miracol! Cu atât mai mult cu cât stați în cameră și mâncați.”

Agenția pentru medicamente și alimente din Statele Unite a interzis vânzarea de cafeină pură acum 2 ani. Și Australia a interzis vânzarea la finalul anului trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO