După numeroase controverse, denumirea Parcului “Tolbuhin” din București va fi schimbată. Cum se va numi

parc sector 2
StirilePROTV

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, miercuri, în unanimitate, proiectul care prevede schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin, din Sectorul 2, în "Grădina Mătăsari".

"În faţa unei agresiuni cum nu s-a mai întâlnit de mai bine de 70 de ani, noi am ales să stăm de partea corectă a istoriei. Mareşalul Tolbuhin a reprezentat braţul opresiv al doctrinei staliniste în România, care a dus într-un final la suprimarea totală a voinţei românilor. A venit momentul ca, în acest context, să ne îndepărtăm de astfel de simboluri sovietice ale unei ere sumbre din istoria noastră. Considerăm că redenumirea Parcului, iniţiată de colegii noştri din Sectorul 2, este un demers necesar care să sublinieze delimitarea noastră de aceste simboluri staliniste", a spus consilierul general USR Florin Covaci.

Potrivit referatului de aprobare, propunerea vine ca urmare a sesizărilor cetăţenilor din Sectorul 2 privind redenumirea zonei verzi din Bd. Pache Protopopescu nr. 115, în concordanţă cu tradiţia istorică a zonei şi cu "simbolurile istorice valoroase" ce ar putea fi promovate.

"Denumirea de 'Mătăsari' are valoare istorică aparte, pentru că parcul în referinţă este localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor, iar azi zona respectivă a redevenit un punct cultural important", prevede referatul de aprobare.

CGMB a aprobat în unanimitate şi proiectul privind atribuirea denumirii Intrarea Laurenţiu M. Popescu drumului de exploatare DE 9/26/1 din Sectorul 6, care începe din Prelungirea Ghencea şi care asigură accesul la imobilele situate în Prelungirea Ghencea nr. 143 A-G şi Prelungirea Ghencea nr. 145 A-M.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Propunerea vine ca urmare a adresei Institutului Naţional de Patologie Victor Babeş, prin care se solicită atribuirea denumirii de Academician Laurenţiu M. Popescu Bulevardului Eroii Sanitari. Pe de altă parte, conform raportului de specialitate, schimbarea denumirii unui bulevard presupune costuri privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor afectaţi de această modificare.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu (născut pe 15 aprilie 1944 şi decedat pe 3 august 2015), împreună cu echipa sa de cercetători de la Institutul Naţional de Patologie Victor Babeş, a descoperit un nou tip de celule umane, telocitele, denumite iniţial "celulele Popescu". Telocitele sunt văzute în străinătate drept cheia regenerării ţesuturilor, în combinaţie cu celulele stem, cu ajutorul cărora ar putea fi tratat infarctul miocardic.

Amintim că după ce Rusia a atacat Ucraina, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a decis să înlăture totemul de la intrarea în Parcul “Fiodor Tolbuhin”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Primarul Sectorului 2, înlătură totemul cu denumirea Parcului “Fiodor Tolbuhin”, după ce Federaţia Rusă a atacat Ucraina
Primarul Sectorului 2, înlătură totemul cu denumirea Parcului “Fiodor Tolbuhin”, după ce Federaţia Rusă a atacat Ucraina

În contextul în care Rusia a atacat, astăzi, Ucraina, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a decis să înlăture totemul de la intrarea în Parcul “Fiodor Tolbuhin”, scrie News.ro. 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.