S-au filmat în timp ce stăteau suspendaţi pe vârful Crucii Caraiman. ”Dumnezeu ne-a dat permisiunea”


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Sambata 16 Septembrie 2017 12:18
Categorie: Stiri actuale

Doi tineri s-au căţărat pe crucea de pe Caraiman şi s-au filmat în vârf, în timp ce făceau echilibristică pe monumentul înalt de peste 30 de metri, deasupra hăurilor de piatră şi a crestelor.

Cei doi prieteni au postat apoi cu mândrie imaginile pe internet. Au stârnit o furtună de comentarii, dar şi sfaturi de la salvamontiştii care spun că un asemenea joc cu moartea se putea încheia brusc, printr-un singur pas greşit.

Primele cadre din filmarea şocantă îi arată pe cei doi tineri aşezaţi pe cruce, cu picioarele suspendate în aer. Au ţinut morţiş să se filmeze la 2.322 de metri altitudine.
Niciunul dintre ei nu este asigurat în corzi, nu are cască sau ham. Şi băieţii nu se opresc aici. După ce fac, zâmbitori, cu mâna la cameră, unul dintre ei se ridică în picioare.

Cel care-i însoţeşte ridică însă miza şi face flotări susţinut de cadrul de metal doar la mâini şi picioare. Pe cruce nu există o platforma, ci doar o îmbinare de corniere.

Demonstraţia de echilibristică care-ţi îngheaţă sângele în vene continuă cu mersul pe una dintre bucăţile înguste de metal, dar şi pe marginea monumentului şi culminează cu momentul în care unul dintre ei se agaţă de cruce şi rămâne prins doar într-o mâna.

Gestul este copiat şi cel de-al doilea tânăr care, ca şi cum nu ar fi suficient, ne arată apoi că are capacitatea de a sări de pe o bucată de cornier pe alta.

În cele 3 minute şi 24 de secunde denumite, sugestiv, "tot ce fac e scandalos", cei doi se întrec în gesturi care se pot transformă într-o singură secundă în unele fatale.

Gheorghe Haiduc, Salvamont: ”Este vorba de inconştienţă, iresponsabilitate, în orice moment de acolo se poate aluneca şi cădea. Crucea, la înălţimea aia, are un balans de peste jumătate de metru la rafale puternice de vânt. Să cazi de acolo pe platoul de beton este moarte sigură. E prima dată când văd aşa ceva şi sper şi ultima.”

Filmarea a adunat nu doar zeci de mii de vizualizări, ci şi sute de comentarii prin intermediul cărora unii condamnă gestul tinerilor, iar alţii se întreabă, revoltaţi, dacă vreo instituţie a statului s-a sesizat. Le-au răspuns, ironic, autorii filmării:

Dacă îţi spun că Dumnezeu ne-a dat permisiunea, eşti suficient de open-minded să-mi dai crezare?”

Iar unui utilizator care le transmite că nu este normal ceea ce fac şi că puteau fi măturaţi oricând de un vânt mai puternic, îi spune:

”Nu chiar. Doar n-am putut să stau în mâini şi să fac cumpăna pe margine:))”

Crucea de pe Caraiman este monument istoric clasa B şi este în administrarea Parcului Natural Bucegi. Confruntaţi cu un gest fără precendent, după cum spun reprezentanţii parcului, vor lua în calcul sancţiuni aspre pentru escaladarea structurii.

 

 

O drumetie s-a sfarsit tragic pentru un bucurestean de 35 de ani. Turistul a cazut intr-o prapastie de peste 300 de metri
Zi cu ghinion pentru doi oameni de afaceri, cercetati in acelasi dosar. Ambii au fost implicati in accidente rutiere
VIDEO PROTVPLUS.RO