DNA propune ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru o perioada de 60 de zile

Ultima actualizare: 08-12-2014 07:08
Codruta Kovesi

DNA propune ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru 60 de zile si prelungita succesiv pentru aceeasi perioada, dar nu mai mult de doi ani, solicitand ministrului Justitiei sa fie facute aceste modificari legislative, dupa decizia CC.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a transmis o scrisoare ministrului Justitiei, in care sustine necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite

in opinia Directiei Nationale Anticoruptie, controlul judiciar ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani.

"Demersul are loc ca urmare a faptului ca, la data de 4 decembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 211 - 217 din Codul de procedura penala care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si controlului judiciar pe cautiune, intrucat nu prevad durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri", arata DNA, intr-un comunicat de presa transmis vineri agentiei MEDIAFAX.

In scrisoarea transmisa ministrului Justitiei, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie noteaza ca adoptarea recentei decizii poate da nastere unor vulnerabilitati in cauzele penale aflate in curs si in care s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar. Astfel, exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal.

"Avand in vedere ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea in randul publicului impresia ca inactiunea autoritatilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la raspunderea penala", se mai arata in comunicatul citat.

Procurorul sef al DNA apreciaza ca modificarile ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, joi, ca articolele din noul Cod de procedura penala care reglementeaza modul de aplicare a controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune sunt neconstitutionale, pentru ca restrang libertatea individuala, libera circulatie si viata intima.

Plenul Curtii Constitutionale a constatat ca, desi noul Cod de procedura penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede si durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.

"Caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a retinut ca normele de procedura penala care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate contravin exigentelor articolului 53 din Constitutie", se arata in decizia CC.

Judecatorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedura penala, care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.211-217 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale, intrucat incalca articolul 53 din Constitutie referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale cu raportare la libertatea individuala (art.23), la libera circulatie (art.25) si la viata intima, familiala si privata (art.26)", conform deciziei Curtii Constitutionale.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare.

Controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune au intrat in vigoare la 1 februarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO