De ce au rămas fără căldură şi apă caldă zeci de mii de bucureşteni. Nicuşor Dan: "Vor mai fi sute de avarii"

Dată publicare: 11-12-2020 13:41
Dată actualizare: 11-12-2020 14:42


Radet

Zeci de mii de bucureşteni au tremurat zile întregi în apartamente din cauza unei avarii. Cele mai afectate au fost sectoarele 2 şi 3, însă lucrurile nu stau bine nici în alte zone. Primarul Nicuşor Dan a dat explicaţii pe larg vineri

"O pompă de la CET Sud a crăpat în noaptea de vineri spre sâmbătă", a expliocat primarul general Nicuşor Dan. El a precizat că pompa era din anii '60 şi nu a putut fi modernizată deoarece ELCEN nu a putut lua bani europeni pentru că era în insolvenţă.

Pompa a fost reparată, a precizat Nicuşor Dan, dar există o inerţie a sistemului. La începutul săptămânii viitoare se va ajunge la o normalizare, a afirmat edilul.

ELCEN va fi ieşit din insolvenţă de la începutul lunii ianuarie, cu ajutorul Guvernului, a declarat primarul Nicuşor Dan. Din fondul de rezervă al Guvernului, Primăria Municipiului Bucureşti va primi 20 de milioane de lei.


"Nu poţi să înlocuieşti o sută de metri de conductă, pentru că laşi un număr de blocuri, o săptămână-două, fără apă caldă, ceea ce nu se poate iarna. Vara se poate, oamenii înţeleg că ai de făcut nişte lucrări, dar iarna nu se poate", a spus Nicuşor Dan, la Palatul Victoria.

Conform edilului, în această iarnă ar urma să se producă sute de avarii la reţeaua de termoficare, de ordinul a 10 - 20 zilnic.

"Într-un an - date oficiale - noi am avut 1.700 de avarii - în cursul anului 2019. Acum, acest indicator al apei de adaos ne spune că suntem cu 50% mai rău decât în 2019. Deci, în iarna asta o să avem din nou sute de avarii, de ordinul 10 - 15 - 20 pe zi. Chestiunea este că, existând mai multe echipe, o să intervenim la avarii mai repede. Şi, mai mult, în anumite zone pe care le ştim că au probleme putem să intervenim preventiv. Acesta este pasul înainte pe care l-am făcut", a declarat Nicuşor Dan.

 

Ce spune ministrul Energiei despre situaţia din Capitală

 

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) va închiria capacităţi modulare de producţie a energiei termice, pe care le va monta în diverse zone ale Capitalei, pentru a suplini pierderile uriaşe din reţeaua de termoficare, a declarat, vineri, Virgil Popescu, într-un briefing la Palatul Victoria.

El a subliniat că bucureştenii trebuie să ştie că toate problemele legate de lipsa apei calde şi a căldurii pleacă de la reţeaua primară. "Acum patru ani, pierderile erau de 800 de tone pe oră. Astăzi sunt de 2.500 de tone pe oră, acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, acolo e reţeaua. Trebuie să facem eforturi ca în această iarnă sistemul să fie ţinut în stare de funcţionare şi echilibru", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, weekendul trecut a avut loc o avarie la CET Sud, din cauza acestor pierderi mari. Mai exact o pompă a fost supraturată, s-a produs un scurt circuit, iar staţia de 6 kV s-a oprit.

Pompa a fost reparată şi a fost pusă înapoi în două zile şi este în curs de încărcare spre capacitate maximă, apa e la 75 de grade şi este posibil ca până luni totul să revină la normal la CET Sud.

El a susţinut că, în paralel, trebuie demarat proiectul unei noi centrale pe amplasamentul fostului CET Titan, pentru a echilibra sistemul bucureştean.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO