1,6 hectare din Parcul Operei, defrisate peste noapte pentru a face loc unor terenuri de tenis
''Opriti masacrarea parcurilor din Capitala! Avem atat de putine incat merita sa va taram prin tribunale, pentru fiecare coltisor verde''.
Este strigatul asociatiilor care lupta impotriva mutilarii Bucurestiului, dupa ce au aflat ca, in complicitate cu autoritatile locale, cei din Federatia Romana de Tenis ar fi defrisat ''Parcul Operei''.
''Zona a fost doar igienizata si nu s-au taiat copaci'', raspund cei acuzati.
Cei din Asociatia Salvati Bucurestiul au descoperit ca ar fi disparut o treime din Parcul Operei, adica 1,6 hectare.
Defrisarea s-a facut noaptea, pe ascuns, sustin reprezentantii organizatiilor non guvernamentale, tocmai pentru ca ar ascunde anumite ilegalitati.
Nicusor Dan: ''Aici a fost taiat copacul. Se vede ca este taiat acum. Este un mare abuz, este singurul parc si s-a distrus jumatate din el. Era plaman verde. Una este sa ai vegetatie si alta sa ai zgura si terenuri de tenis."
Copacii taiati, spun voluntarii, au crescut pe ceea ce a fost odata baza sportiva a Federatiei Romane de Tenis, daramata de regimul comunist.
Acum, atat reprezentantii Federatiei, care au obtinut concesionarea terenului pe 50 de ani, cat si oficialii din Primaria Capitalei sunt acuzati ca au alte planuri.
Un proiect facut special pentru aceasta zona presupune construirea a 7 terenuri de tenis, dar si a unei cladiri care va adaposti vestiarele. Investitia totala trece de un milion de lei.
''Avem grija de natura'', raspund reprezentantii Federatiei, care sustin ca treimea de parc nu a fost defrisata, ci doar curatata de buruieni. Idee sustinuta si de altfel si de autoritati.
Gheorghe Patrascu, arhitect sef Primaria Capitalei:
"Nu s-au facut defrisari. Si nu se va construi ceva nou. Se va construi ceea ce exista odata."
Cei din tabara opusa ameninta ca vor duce scandalul si in instanta, cu atat mai mult cu cat, spun ei, legea este de partea lor.
Conform Planului Urbanistic General realizat in urma cu 13 ani, locul este incadrat la spatii verzi, respectiv parcuri.
Iar o Ordonanta de Guvern din 2005 interzice schimbarea destinatiei acestor terenuri.