Cum ar putea afecta invazia Rusiei în Ucraina pensiile private din Pilonul 2. Fondurile riscă să piardă un miliard de lei
România anunță oficial retragerea din două două bănci cu capital rusesc, iar Guvernul a adoptat miercuri proiectele de lege necesare.
Este vorba despre ''Banca Internațională de Investiții'', și de ''Banca Internaționala de Cooperare Economică''.
Prima a emis obligațiuni și pe piața românească, în care au învestit, mai multe fonduri de pensii. Guvernul anunță însă, că se poartă negocieri, ca să nu apară riscuri, pentru banii acumulați de oameni, la Pilonul 2. Valoarea acestor conturi, a fost deja influenţată, de tulburările de pe burse, cauzate de război.
1,4 miliarde de lei este valoarea totală a obligațiunilor emise de Banca Internațională de Investiții pe piața românească. Printre investitorii principali sunt mai multe fonduri de pensii de la noi, deci indirect românii care contribuie lunar la Pilonul ÎI.
Adrian Codirlașu, Vicepreședinte CFA: ”Obligațiunile ar pierde din valoare în momentul în care compania ar intra în faliment, însă faptul că România s-a retras din acționariatul ei nu generează automat falimentul acestei instituții, ea va continua să funcționeze și va trebui să își îndeplinească obligațiile pe care le are”.
După decizia Guvernului, încep și negocierile de retragere a României din cele două bănci, însă decizia finală va fi luată după votul aleșilor. Cât durează dezbterile din Parlament, Guvernul speră să evite orice risc.
Adrian Câciu, Ministrul de Finanțe: ”Românii nu au de ce să se teamă. Fondurile de pensii cunosc această decizie de 3 luni de zile și cred că, prin negocierile pe care le vom purta împreună, ei ca investitori și noi ca acţionari, vor duce la neutralizarea impactului. În sensul de a nu pierde nimeni nimic”.
Piața de pensii private este deja afectată de contextul economic global, motiv pentru care mulți români au văzut deja o diminuare a câștigurilor din Pilonul II, chiar și cu câteva mii de lei.
Deși numărul participanților la Pilonul II a fost în creștere în ultimele luni, totalul activelor, adică sumele acumulate în conturi au scăzut în februarie cu peste un miliard de lei. Iar după o revenire în lună martie, în aprilie a mai urmat o scădere de 1 miliard.
Fondurile de pensii investesc cea mai mare parte a banilor strânși din contribuții, peste 60%, în titluri de stat sau obligațiuni municipale, considerate printre cele mai sigure, însă afectate acum din cauza inflației. Și investițiile în acțiuni, adică un sfert din total, au fost afectate, pentru că indicii bursieri au scăzut în toată lumea. Astfel de momente nu sunt neobișnuite de-a lungul ciclurilor economice, spun specialiștii.
Adrian Codirlașu, Vicepreședinte CFA: ”E posibil ca atunci când se va reduce inflația să se reducă și ratele de dobândă din piață și atunci instrumentele cu venit din nou să câștige în valoare. Deci va trebui să ne uităm pe un ciclu economic să vedem performanța, care pentru fondurile de pensii rămâne substanțială”.
Rata medie de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost anul trecut de 5,79%. Oricum ar evolua economia, legea spune că pensia finală nu poate fi sub valoarea contribuțiilor.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: “Românii nu au de ce să se teamă. Fondurile de pensii cunosc această decizie de trei luni de zile și cred că, prin negocierile pe care le vom purta împreună, ei ca investitori și noi ca acțonar, vor duce la neutralizarea impactului. (…) în sensul de a nu pierde nimeni nimic”.