"Cum afli daca ai avut telefonul ascultat." Gafa facuta de SRI pe site-ul oficial

Ultima actualizare: 27-09-2013 07:07
SRI telefoane ascultate

O stire falsa aparuta recent intr-o publicatie locala din Romania despre activitatea SRI a incurcat chiar Serviciul Roman de Informatii. Biroul de presa al SRI a preluat stirea, desi informatia era eronata, si a publicat-o pe site-ul oficial.

Biroul de presa al SRI a publicat astazi pe site-ul oficial, la sectiunea "SRI in media" stirea conform careia "SRI pune la dispozitia cetatenilor baza de date cu telefoanele ascultate", preluata de pe portalul de news Argesenii.ro, care mai departe citeaza site-ul Ziaruldeiasi.ro.

In articolul preluat pe site-ul oficial al SRI se precizeaza ca: "Serviciul Roman de Informatii a colaborat cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Justitiei pentru realizarea unei baze de date necesara functionarii unui serviciu telefonic la care clientii majori ai companiilor de telefonie din Romania pot afla daca le-au fost ascultate telefoanele. Acest serviciu a fost realizat de catre cele trei institutii ca urmare a recomandarilor facute Romaniei de catre Comisia Europeana in procesul de monitorizare a justitiei."

Din nefericire insa, articolul nu este nici pe departe real. Ziarul de Iasi scrie ca "numarul scurt de telefon este 1958, este apelabil fara nici un prefix din orice retea telefonica fixa sau mobila, si are un tarif de 0,1 euro/minut (0,124 euro cu TVA, echivalentul a 55 de bani). Atentie, insa: convorbirea pentru inregistrarea numelui, codului numeric personal si a adresei poate dura cateva minute. Ulterior, in maximum o ora dupa cum spun autoritatile, apelantii vor primi un SMS sau un email (pentru apeluri de pe fix) cu orele exacte si data in care telefonul in cauza a fost ascultat."

Odata apelat numarul 1958, la telefon intra robotul care anunta ora exacta, nicidecum informatii despre telefoanele ascultate.

SRI telefoane ascultate

Citeste si:

Peste 12.400 de joburi sunt vacante in Romania. Judetele si domeniile in care se fac angajari

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO