Criminalist, despre Gheorghe Dincă: ”Un animal încolțit, se vede pe fața lui teama”


Ultimul update: Duminica 28 Iulie 2019 19:40
Data publicarii: Duminica 28 Iulie 2019 18:54
Categorie: Stiri actuale

Cel mai sumbru dintre scenarii a devenit de acum o realitate greu de acceptat de noi ca oameni şi ca societate ce se doreşte civilizată.

Gheorghe Dincă, bărbatul de 65 de ani din Caracal înspre care a privit cu înfiorare o ţară întreagă, a recunoscut duminică că a ucis două fete nevinovate. Alexandra Măceșanu avea doar 15 ani şi este cea care a cerut înnebunită ajutorul autorităţilor, fără să-l primească.

A fost un urlet în gol al unui copil răpit de pe stradă de un individ cu apucături animalice. Cea de-a doua, Luiza Melencu, era cu 3 ani mai mare şi a dispărut de 4 luni. Mărturia lui Dincă a venit în timp ce autorităţile au transformat curtea casei sale în şantier şi sapă frenetic după orice dovadă.

''Colegii mei cercetează haos'', a spus chiar unul dintre magistraţi.

Gheorghe Dincă a cedat şi a recunoscut cele două crime atroce, după ce timp de două zile a negat încontinuu că le-ar fi văzut vreodată pe adolescente.

Mărturia agresorului a venit la câteva ore după ce testele ADN au confirmat că oasele calcinate găsite într-un butoi din curtea suspectului sunt de natură umană, iar un inel descoperit în acelaşi loc, dar şi cerceii din maşina bărbatului au ADN-ul Alexandrei. În plus, mama fetei îi recunoscuse deja bijuteriile. Tot în autoturism, spun surse din anchetă, erau bucăţi arse din hainele fetei, dar şi firele ei de păr.

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist: "Profilul psihologic al respectivului, personaj negativ, şi am zis aşa, deci este vorba de acelaşi mod de operare, e vorba de un individ, un lup singuratic, izolat, taciturn, interiorizat, dificil şi aşa mai departe.

Ăsta era stilul lui, ăsta era undeva genul lui. Acolo în casa groazei se fac cercetări în amănunțime, se sapă până la pânza freatică, e un şantier archeologic şi poate toate dispariţiile din zonă îşi vor găsi acolo rezolvarea."

Principalul suspect în acest caz terifiant a fost adus pentru a doua zi consecutiv aici, acasă la el, pentru a participa la percheziţii. Operaţiune ce se anunţă extrem de complicată, câtă vreme, spun anchetatorii, au de periat o suprafaţă imensă, în jur de 3 mii de metri pătraţi. Aşa că trebuie să scotocească fiecare centimetru pătrat.

Anchetatorii i-au audiat şi familia, pe fosta soţie şi doi dintre băieţi. Cu toţii au spus că nu era o persoană violentă.

Avocat: "Am vrut să văd cum a decurs relaţia lor în trecut, au 42 de ani de ani de căsătorie, au 4 copii, realizaţi toţi, la casele lor. Din descrierea soţiei, a fost un soţ normal, care şi-a îndeplinit rolul de soţ pe toată această perioadă şi care, în opinia soţiei dansului, în niciun caz nu putea fi bănuit de aşa ceva."

Psihologii criminalişti spun însă că pe chipul lui Dincă se pot citi multe.

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist: ”Dacă v-aţi uita la fizionomia acestui personaj negativ, o să vedeţi un om încolţit, ca un animal încolţit, se vede pe faţa lui teama, frica. Un om poate agresiv, un om poate care la rândul lui a fost abuzat, e un om bolnav, nimeni nu l-a ajutat, pentru că nu au îndrăznit să-l ia pe sus să-l ducă la un psiholog, psihiatru."

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: "El nu se potriveşte la nivel de vârstă şi la nivel de mod de operare cu profilul tradiţional al unui criminal în serie şi daţi-vă seama că nu sunt foarte dese cazurile în care o persoană ieşită la pensie se apucă să racoleze tinere de pe stradă şi apoi să le aducă acasă să le violeze şi să le omoare.

De obicei, profilul unui făptaş care face astfel de lucruri este un bărbat tânăr, fără ocupaţie şi care are un profil de sexualitate deviant. Şi-atunci, dacă acesta este moemntul când a fost reţinut şi se afla în custodie şi a mărturisit, s-ar putea să fie începutul unei investigaţii mult mai ample, care să ia şi alte cazuri care se aseamănă şi care să meargă pe mult mai mulţi ani în urmă."

Procurorii vor putea schimba acum încadrarea juridică a fapelor comise de Gheorghe Dincă, adăugând şi acuzaţia de crimă, pe lângă cele de trafic de persoane şi viol.

De abia după moartea Alexandrei și a Luizei, autoritățile vin cu schimbări legislative
De abia după moartea Alexandrei și a Luizei, autoritățile vin cu schimbări legislative
Povestea Luizei, fata ucisă de Gheorghe Dincă:
Povestea Luizei, fata ucisă de Gheorghe Dincă: "Am așteptat-o până azi"
Gheorghe Dincă, pus sub acuzare pentru omor calificat după ce și-a recunoscut crimele
Gheorghe Dincă, pus sub acuzare pentru omor calificat după ce și-a recunoscut crimele
VIDEO PROTVPLUS.RO
minora plină de sânge
Adolescenta din Galaţi găsită pe stradă plină de sânge, la un pas de moarte. Raportul medico-legal
Când va fi gata raportul final privind cazul de la Săpoca. Anunțul Sorinei Pintea
Două persoane, împuşcate pe o stradă din Mangalia. Una dintre victime a murit
Ancheta DIICOT în cazul Caracal, în impas. Pistele anchetatorilor se înfundă rând pe rând
Atacul sângeros de la Săpoca: starea răniților. Dezvăluiri din anchetă
Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov. „Ne ameninţă tot timpul”
Sorina Pintea
Ministrul Sănătății: 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate
Atacul de la Săpoca a fost filmat. Pintea: "Nu se putea întâmpla într-un minut"
Noi dezvăluiri despre spitalul de la Săpoca. Ce a descoperit ministrul Sorina Pintea
Pintea: Directorul Spitalului de la Săpoca şi-a înaintat demisia
Crește bilanțul masacrului de la Săpoca. A murit o pacientă internată la Floreasca
Răcari a abandonat tradiționalele chefuri cu mâncare. Cum s-au sărbătorit zilele orașului