Comemorare regala la Savarsin: 100 de ani de la moartea primei Regina a Romaniei, Elisabeta

18-02-2016 22:33

Prima regina a Romaniei, Elisabeta, a fost comemorata joi la Biserica Ortodoxa din Savarsin. Membrii familiei regale, dar si zeci de oameni pentru care istoria este inca o pagina vie au marcat o suta de ani de la moartea sotiei regelui Carol.

Evenimentul reprezinta deschiderea oficiala a unui sir de manifestari din cadrul "Jubileului Regal 150" - adica un secol si jumatate de la fondarea Casei Regale si a statului roman modern.

In acest an se implinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I in Romania, un eveniment care a marcat pentru totdeauna istoria tarii, incepand cu promulgarea Constitutiei din 1866 si urmat apoi de reforme fara precedent intr-un stat inca aflat - in fapt - sub dominatie otomana.

La Savarsin, localnicii dar si autoritatile au comemorat 100 de ani de la moartea primei regine a Romaniei, Elisabeta - patroana a artelor si fondatoare a unor institutii caritabile, scriitoare, un om al carui echilibru l-a ajutat pe cel caruia i-a fost alaturi aproape o jumatate de secol: Carol I.

Principesa Margareta: "Ma bucur ca am putut sa facem aici si ca toata lumea din Savarsin si biserica au onorat pe regina noastra Elisabeta. Am ales Savarsinul pentru ca suntem aici si am vrut sa dam onoare si locului si Reginei."

Zeci de oameni, fete bisericesti si oficialitati au mers la Biserica Ortodoxa din Savarsin.

Localnica: "Am venit in costume populare pentru ca am citit ca regina a iubit foarte mult portul popular, a iubit Romania, traditiile si obiceiurile, a iubit limba romana, a scris poezii, proza si a fost singura regina care a stat la masa cu regele poeziei romanesti Mihai Eminescu."

Nascuta in 1843, in Renania, un land german in apropiere de Rin, printesa Elisabeta de Wied a venit in Romania in 1869, la varsta de 26 de ani, pentru a se casatori cu Printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Au urmat aproape 50 de ani in care destinul celor doi s-a impletit cu cel al unei tari care incepea sa-si reinventeze istoria.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO