Coldea, despre protocoale, pilde cu Iuda și petrecerea SRI la care a mers Dragnea

Dată publicare: 05-04-2018 18:35
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Florian Coldea, fostul adjunct al directorului SRI, a declarat, joi, că nu există altă practică în lume de cooperare cu serviciile de informaţii decât protocoalele.

Coldea a atras atenţia că în prezent Serviciul Român de Informaţii este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce priveşte infracţiuni la adresa securităţii naţionale, cum ar fi spionaj şi trădare, parţial şi terorism.

"Am reiterat că problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internaţională, inclusiv la nivelul NATO şi UE. Ca să fim bine înţeleşi, nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru procedural, coerent pentru realizarea cooperării, nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii. Dincolo de orice interpretări juridice, acestea aveau un caracter tehnic, funcţionau limitativ tocmai pentru a se asigura legalitatea şi prognozabilitatea. În mod concret, se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi. Nu am cunoştinţă ca vreodată, pe durata mandatului meu, un ofiţer SRI să fi realizat sau întocmit un singur act de urmărire penală în vreun dosar penal. Acestea sunt poveşti izvorâte dintr-o realitate paralelă", a afirmat Coldea, după audierea la Comisia parlamentară de control al SRI.

Florian Coldea a folosit povestea biblică a lui Iuda pentru a explica că există oameni care au trădat interesele statului român și a spus că acest lucru a vulnerabilizat instituțiile.

”Aș vrea să reamintesc și de un celebru personaj biblic, care în urmă cu 2000 de ani a trădat pentru 30 arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Ca orice trădător, acesta a avut parte de un sfârșit tragic.

Din aceste motive constat că unii în mod vizibil practică acest lucru cu interesele statului român, ba mai mult, fac un titlu de glorie din faptul că au trădat interesele statului și ale instituțiilor statului.

El a atras atenţia că astăzi SRI este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce priveşte infracţiuni la adresa securităţii naţionale, cum ar fi spionaj şi trădare, parţial şi terorism. "Astăzi nu avem protocoale cum acţionăm pentru a proteja interesele României", a adăugat Coldea.

Președintele comisiei de control a activității SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a povestit despre celebra petrecere de Crăciun organizată de SRI, despre care s-a vorbit mult în ultima vreme.

Claudiu Manda: ”A spus că a existat un astfel de eveniment, în Ajunul Crăciunului. La el au participat mai multe persoane, undeva peste 10, printre care Dragnea, Ghiță, Maior și parteneri externi.


VIDEO PROTVPLUS.RO