Cine sunt cei doi copii care i-au oferit flori Papei Francisc la sosirea în România

Ultima actualizare: 31-05-2019 11:45

Papa Francisc a aterizat vineri la prânz în România și a început o vizită istorică. La coborârea din avion, doi copii i-au oferit flori.

Cei doi copii care au oferit oferi flori Sfântului Părinte sunt greco-catolici, au 13 şi respectiv 12 ani. Ei sunt frate și soră și provin din familia unui erou al neamului românesc: Augustin Vișa.

Cine este Augustin Vișa
 

Augustin Vișa (1904-1989): avocat, doctor în drept, înalt funcționar la CEC, membru al Partidului Național Țărănesc din 1927 și președinte al Tineretului intelectual național-țărănesc din 1936. Originar din Șeica Mare, unde tatăl i-a fost învățător la școala parohială greco-catolică.

Augustin Vișa a fost arestat pe vremea lui Antonescu pentru „activitate antifascistă“ – colabora la un post de radio care făcea legătura între Iuliu Maniu și Aliați.

Eliberat în august 1944, a fost arestat de sovietici din același motiv – activități antifasciste (de fapt calitatea de lider țărănist i-a deranjat pe ruși), declarat „criminal de război“ și deportat în URSS.

În 1956 e „iertat“ de justiția sovietică, dar în țară a fost iar încătușat încă doi ani, la Gherla și la Râmnicu Sărat. Nu a apucat libertatea din 1989, dar a lăsat în manuscris memoriile sale publicate de familie după 1990, impresionantă frescă a calvarului libertății țării noastre.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO