Vinovatul pentru cele 91 de cazuri de toxiinfectie, un angajat al restaurantului din Satu Mare
Un angajat al unui restaurant din Satu Mare, purtator al stafilococului auriu, este sursa infectiei pentru 91 de clienti ai localului ajunsi in ultimele zile la spital, unii in stare grava.
Mai intai s-au simtit rau 70 de elevi si profesori, care petreceau acolo la un banchet, iar vineri noapte 21 de persoane care sarbatoreau un botez, au mers rapid la urgente.
Culmea, botezul nici nu ar fi trebuit sa mai aiba loc pentru ca inspectorii sanitar-veterinari inchisesera restaurantul, dupa primele imbolnaviri.
Patronul a ignorat decizia. La fel cum a ignorat sa le faca acte in regula lucratorilor sau analize medicale, cum scrie in lege.
Dupa patania elevilor de clasa a VIII-a, serialul "de la bal la spital" a continuat, uluitor, cu episodul 2, in acelasi restaurant din Satu Mare. Cheful de la botez s-a incheiat mai devreme decat se asteptau cei 80 de petrecareti.
Multi dintre invitati aflasera despre problema de la banchet si s-au temut sa nu pateasca si ei la fel. Insa patronul restaurantului le-a spus, senin, sa nu-si faca nici o problema. Numai ca dimineata i-a prins pe patul de spital, cu perfuzii.
Dupa incidentul de la petrecerea elevilor, diagnosticul pus de medici a fost de toxiinfectie alimentara in forma medie.
Automat, inspectorii DSV au decis sa inchida localul pana la finalizarea anchetei. Hotarare ignorata.
Inspectorii DSV au descoperit ca cel putin unul dintre angajatii, care au preparat mancarea la evenimente, este infectat cu stafilococ auriu, adica aceeasi bacterie care a produs toxiinfectiile celor peste 90 de invitati imbolnaviti.
Stafilococul auriu se transmite prin contactul cu secretiile nazale ale bolnavului sau direct de pe piele si poate provoca de la toxinfectii alimentare pana la meningite sau septicemii.
In plus, niciunul dintre angajati nu are buletine de sanatate si toti lucreaza la negru, spun autoritatile.
Dupa toate acestea, Politia a deschis doua dosare penale pentru fiecare eveniment, pe numele administratorului pentru punere in pericol a sanatatii publice.
Localul a fost inchis a doua oara, iar spatiile de depozitare si cantina - sigilate.
In plus, patronul a fost amendat pentru ambele cazuri, cu peste 30.000 de lei.
Din fericire, nici unul dintre cei 91 de bolnavi, adulti si copii, care au mancat joi si vineri noapte din meniurile localului nu se mai afla acum in spital.