Cine este Dorin Dumitran, profiler-ul poliției care l-a făcut pe Dincă să-și recunoască crimele


Ultimul update: Sambata 14 Decembrie 2019 15:05
Data publicarii: Vineri 13 Decembrie 2019 22:02
Categorie: Stiri actuale
Dorin Dumitran

Psihologul criminalist Dorin Dumitran, lucrează de câțiva ani ca profiler IGPR și a fost omul desemnat să îl facă să cedeze pe Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul Caracal.

Dorin Dumitran, 43 de ani, este absolvent al Facultății de Psihologie și Sociologie din București și s-a specializat la FBI, în cadrul Behavioral Analysis Unit. El lucrează din 2005 în MAI și din 2015 a devenit profiler-ul Poliției Române, potrivit Adevărul.

În ultimii ani, Dumitran a fost cooptat în echipele de investigaţie din dosare critice, de mare violenţă, în special cu autor necunoscut.

El spune că un profiler trebuie să pună lucrurile cap la cap, iar la final își contestă singur propriile rapoarte de analiză comportamentală, ca să se asigure că argumentele sale nu vor putea fi demontate în instanță. "Până acum nu s-a întâmplat acest lucru, tocmai pentru că argumentele noastre au fost foarte foarte puternice. Bazate pe date judiciare", a spus Dorin Dumitran într-un interviu pentru Monitorul Apărării.

 "Una din condiţiile necesare pentru a face faţă acestei munci este de a creea un melanj echilibrat între implicare emoţională şi nonimplicare emoţională. Dacă unii spun că trebuie să fi complet detaşat emoţional, sunt situaţii în care nu este de dorit să fii detaşat emoţional. Trebuie să te implici. Mă refer mai ales la situaţiile de interviu psihologic cu martorii, autori, victimele acţiunilor", a explicat psihologul criminalist.

El a explicat că nu ai cum să înţelegi o victimă dacă nu rezonezi cu ea. Iar dacă ea nu te simte pe tine că nu rezonezi nu ai cum să faci asta. Şi atunci trebuie să pendulezi.

"Eşti ca pe o tiroliană. Te apropii şi te îndepărtezi în funcţie de obiectivele psihologice pe care ţi le-ai fixat. Ar fi un dezastru să plonjezi numai acolo şi să fi incapabil să ieşi din acel noroi. Ar fi de nedorit să rămâi rece şi distant sau, conform expresiei freudiene, sa ai o neutralitate binevoitoare. Nu cred în neutralitatea binevoitoare", a mai spus Dumitran.

Cum l-a făcut pe Dincă să cedeze

Prezent la o conferință de presă ”Smart Law Conferences. Psihologia judiciară”, organizată de Editura Universul Juridic, Dorin Dumitran, comisar-șef de poliție și doctor în psihologie, a vorbit despre interacțiunea sa cu Gheorghe Dincă, pe care l-a audiat după ce a fost desemnat să-i facă profilul psihologic.

Dumitran a mărturisit că i-a fost greu să-l facă se cedeze pe Dincă, dezvăluind că, la un moment dat, după aproape trei luni de la debutul audierilor și aproape 60 de ore de audieri, i-a spus acestuia: "Ori mor eu, ori mori matale. Dar eu nu mor".

Pornind de la o prezentare a unor greșeli pe care unii psihologi acreditați le fac în rapoartele lor privind profilul psihologic al infractorilor sau victimelor, Dorin Dumitran a vorbit despre cazul Caracal.

Dorin Dumitran a precizat că întâlnirea cu Dincă a fost o luptă grea pentru el, că a slăbit în timpul anchetării acestuia și că i-a fost foarte greu să-l facă pe bărbatul din Caracal să cedeze.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Anca Neacșu s-a demachiat în direct

Anca Neacșu: "Îmi dau tot machiajul jos, mai puțin genele."


19:41
Sore, vacanță la munte și o surpriză în direct

Sore: Am fost la munte să o învăț pe fiica mea, Erin, tehnicile snowboard-ului.


12:20
Chef Hadad, cu povești și bunătăți

Chef Hadad, planuri noi pentru acest an: "Mai deschid încă o locație în București, pe 28 aprilie."


15:53
Cum ne recuperăm feminitatea?

"Pentru noi transformarea începe când ne punem pe primul plan"


12:32
Bianca Bodi îmbracă rochia de mireasă

Bianca: "Am de gând să fac din nunta mea o prezentare și să mă schimb în 15 rochii de mireasă, locația am găsit-o."


09:13
Mobilizare pentru viața lui Robert

Adelina Pestrițu: "Este cutremurător să știi că viața copilului tău atârnă de un fir de ață"


14:28
Artroza, cea mai frecventă boală traumatică

Dr. Andrei Ioan Bogdan: "Cel mai des afectate de artroză sunt șoldurile și genunchii."


09:43
Marțea neagră cu Iulia Albu

Iulia Albu a analizat ținutele vedetelor de pe conturile acestora de Instagram.


22:01
Oana Lis declară război kilogramelor în plus! Ce decizie a luat aceasta

Oana Lis: "Am slăbit cu șuncă și cu jumări."


12:27
Vorbește Lumea - 22 Ianuarie Promo

00:35