Scandal în Coaliție. Rafila îl atacă pe Cîțu: „Nu a făcut nimic pentru campania de vaccinare”. Reacția liderului PNL

rafila, citu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îl acuză, vineri, pe Florin Cîţu că a compromis campania de vaccinare prin declaraţiile pe care le-a făcut, potrivit News.ro. Reacția președintelui PNL nu a întârziat să apară.

UPDATE: Preşedintele Senatului Florin Cîţu a negat că sunt tensiuni în coaliţia de guvernare, între liberali şi social-democraţi. Chestionat despre criticile ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila la adresa sa, potrivit cărora ar fi dinamitat vaccinarea în România, liderul PNL a precizat că în condiţiile în care ai peste 100.000 de persoane vaccinate în România, înseamnă că acest proces merge bine.„PNL a făcut un compromis să fie la guvernare, dar nu va fi Partidul Social Liberal”, a mai spus Cîţu.

„PNL e la guvernare. Este o coaliţie. A făcut un compromis să fie la guvernare, dar nu va fi Partidul Social Liberal”, a declarat Florin Cîţu, întrebat la Parlament despre propunerea testării gratuite a lui Alexandru Rafila.

Chestionat dacă va fi aprobat proiectul privind certificatul verde în Parlament până săptămâna viitoare, într-o formă agreată de PNL şi PSD, Florin Cîţu a răspuns: „Dacă vine în perioada următoare, cu siguranţă se poate trece”.

Întrebat dacă sunt tensiuni în coaliţia de guvernare, preşedintele PNL a replicat: „Nu este niciun fel de tensiune. Coaliţia merge foarte bine”.

Citește și
Florin Cîțu se declară „dezamăgit” de procentul mare de medici nevaccinați. „De aici puterea exemplului”
Cîțu anunță că PSD va numi prefectul Capitalei
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

În continuare, întrebat dacă, în opinia sa a dinamitat vaccinare, aşa cum a acuzat Alexandru Rafila, Cîţu a răspuns: „Sunt peste 7 milioane persoane vaccinate. Peste 100.000 de persoane se vaccinau zilnic, când a început în Parlament acel proiect de lege. Eu zic că merge bine vaccinarea”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îl acuză, vineri, pe Florin Cîţu că a compromis campania de vaccinare prin declaraţiile pe care le-a făcut. Reacţia vine după ce preşedintele PNL a criticat draftul legii privind certificatul verde profesional pe care l-a propus coaliţiei ministrul PSD.

Ministrul a precizat că certificatul trebuie introdus în funcţie de ritmul de creştere, la trei săptămâni de creştere consecutivă.

Rafila afirmă că, la începutul lunii august, ar fi trebuit introdus certificatul verde profesional.

Dacă l-am fi introdus în luna august, sutele de morţi care s-au înregistrat în fiecare zi nu ar fi fost în bilanţul negru al acestei pandemii şi al valului patru (...) Noi venim cu un astfel de model şi este contestat de cineva care nu a luat nicio măsură şi a introdus măsurile de relaxare într-o perioadă de creştere rapidă a numărului de infectare”, a mai afirmat Rafila.

Acesta susţine că premierul Florin Cîţu a introdus măsuri de relaxare după 16 săptămâni de creştere.

Reacţia vine după ce preşedintele PNL a criticat draftul legii privind certificatul verde profesional pe care l-a propus coaliţiei ministrul PSD.

Nu înţeleg de unde atâta încrâncenare din partea unei persoane care chiar nu a făcut nimic în ceea ce priveşte campania de vaccinare, a compromis-o prin declaraţii şi ne acuză pe noi că facem un lucru greşit în condiţiile în care stabilim un mecanism predictibil, transparent de introducere a unui certificat care să poată să fie aplicabil în sectorul public şi privat, în condiţiile în care proiectul de lege al PNL se referă strict la sectorul medical”, a declarat, vineri, Alexandru Rafila, referindu-se la declaraţiile lui Florin Cîţu.

Ministrul Sănătăţii afirmă că liderul PNL face declaraţii mai degrabă politice.

Mi se pare pur şi simplu o chestiune cu o conotaţie politică, dorinţa de a pune în discuţie funcţionarea acestei coaliţii, decât o chestiune care să ţină de sănătatea publică. Discutăm doar despre un draft”, a mai declarat Rafila.

Cîțu: PNL nu poate fi de acord cu susţinerea testării de către stat, pe termen nelimitat

A fost un prim draft (...) Dacă nu se doreşte să avem un prim draft şi să avem această situaţie de haos şi de incapacitate a statului român de a lua nişte măsuri în timp util şi distrugem de la prima încercare un astfel de document, atunci, cu adevărat, cei care pun în pericol adoptarea unui astfel de document pun în pericol sănătatea publică”, a adăugat Rafila.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat, joi, că a primit noul proiect de lege referitor la certificatul verde profesional, dar nu a fost analizat cu specialiştii.

Cîţu a precizat că PNL nu poate fi de acord cu susţinerea testării de către stat, pe termen nelimitat, pentru cei care nu se vaccinează, mai ales când scopul este limitarea pandemiei şi există un vaccin gratuit.

Potrivit liderului PNL, s-a agreat în coaliţie ca testarea să fie suportată doar 45 de zile.

”Nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe”, afirmă preşedintele PNL.

”Trebuie să pornim de la principiul de bază: ce am dorit cu acest certificat verde, adică să creştem rata de vaccinare. Dacă oferim o testarea gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai fie...”, a adăugat Cîţu, precizând că introducerea certificatului verde permitea ca economia să rămână deschisă în această perioadă.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Surse: Ce prevede noul proiect de lege al lui Rafila, privind certificatul ”verde” Covid-19
Surse: Ce prevede noul proiect de lege al lui Rafila, privind certificatul ”verde” Covid-19

Noul proiect de Lege privind certificatul ”verde” Covid-19 la locul de muncă, inițiat sub coordonarea ministrului Sănătății Alexandru Rafila, este aproape de finalizare, urmând să fie depus în Parlament.

Cîțu anunță că PSD va numi prefectul Capitalei
Cîțu anunță că PSD va numi prefectul Capitalei

Liderul PNL Florin Cîţu a afirmat că a fost decis la nivelul coaliţiei ca acolo unde există preşedinte al Consiliului Judeţean de la un partid va şi prefect de la acelaşi partid, iar în Capitală funcţia de prefect va reveni PSD.

Ciucă: S-a luat în discuţie să se iniţieze un nou proiect cu privire la certificatul COVID
Ciucă: S-a luat în discuţie să se iniţieze un nou proiect cu privire la certificatul COVID

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, înainte de începerea şedinţei coaliţiei de guvernare, că se discută despre iniţierea unui nou proiect de lege cu privire la certificatul COVID.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.