Ce s-a întâmplat de fapt cu oile salvate din Portul Midia: "Le-au aruncat într-o dubă"

×
Codul embed a fost copiat

Reprezentanții unui ONG, care susțin că s-au luptat timp de mai multe ore pentru a salva oile care au supraviețuit după ce nava pe care se aflau s-a răsturnat în Portul Midia, au lansat un apel pentru ajutor pe Facebok.

Sub titlul "Avem nevoie de ajutorul vostru", reprezentanții ONG-ului Letea Wild Horses (ARCA) susțin că după 8 ore în care echipa a salvat zeci de oi din epava de la Constanța, și când cei de la ISU erau încă înăuntru, încercând să salveze alte zeci de animale, a apărut proprietarul animalelor, un cetățean de origine arabă, însoțit de jandarmi.

"Au aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă și au plecat imediat, deși legea spune că, odată nava abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român. Destinația ar fi fost o fermă a respectivului din localitatea Nuntași (sau Peștera)", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook, în cursul zilei de marți.

Potrivit sursei citate, pe navă mai sunt alte câteva zeci de animale vii, dar voluntarii au decis să sisteze operațiunile de salvare, atâta timp cât zeci de oameni se străduiesc să salveze niște animale doar ca jandarmii să stea pe mal și să le ducă la abator, de îndată ce sunt scoase din apă.

"Facem un apel la premierul și președintele acestei țări și la toate instituțiile care stau în subordinea lor (Ministerul Agriculturii, ANSVSA, dl. Raed Arafat) să înceteze de îndată acest comportament criminal și să permită salvatorilor să preia oile care au supraviețuit și să le ofere viețile decente pe care le merită și pe care și le-au câștigat cu prețul unei suferințe cumplite. Suntem inclusiv dispuși să cumpărăm toate oile pe care le-am salvat, atâta timp cât ni se spune de unde anume o putem face și cum. Primul pas este, deci, să găsim proprietarul, urgent", scriu reprezentanții ARCA.

Citește și
oi
Parlamentarii europeni vor o anchetă riguroasă în cazul morții celor 14.000 de oi în Portul Midia

Operațiunea de salvare a continuat și marți noapte

Operațiunea de salvare a oilor care au supraviețuit a continuat și marți noapte, însă nu se știe numărul animalelor salvate.

La faţa locului a ajuns, marți seară, şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. Şi împreună cu el şi noul şef al Autorităţii sanitar-veterinare, Robert Chioveanu - numit, marți, în funcţie de premierul Ludovic Orban.

Zeci de pompieri au coborât şi după lăsarea serii în cala navei şi au început să salveze rând pe rând oile care au rămas în viaţă.

Robet Chioveanu, șeful ANVSA: “Operaţiunea este dificilă, suntem cu colegii de la ISU, este frig, este vânt, dar vrem să salvăm aceste animale care au supravieţuit”.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Cad primele
Cad primele "capete" în cazul oilor moarte în Portul Midia. Șef DSV: "Păi cine să le salveze?"

Operaţiune de salvare marți-noapte a oilor rămase în viaţă, după ce o navă cu peste 14.000 de animale s-a răsturnat în Portul Midia.

Parlamentarii europeni vor o anchetă riguroasă în cazul morții celor 14.000 de oi în Portul Midia
Parlamentarii europeni vor o anchetă riguroasă în cazul morții celor 14.000 de oi în Portul Midia

În timp ce parlamentarii europeni vor o anchetă riguroasă în cazul navei încărcate cu peste 14.000 de oi care au murit în Portul Midia, iubitorii de animale sunt revoltați pentru modul în care au acționat autoritățile române.

Moartea a 14.000 de oi în portul Midia, subiect internațional. „Vedem ce se poate face”
Moartea a 14.000 de oi în portul Midia, subiect internațional. „Vedem ce se poate face”

Imaginile groaznice cu cele peste 14 mii de oi moarte în Portul Midia au făcut înconjurul lumii, iar asociațiile internaționale de protecția a animalelor acuză o supraîncărcare a vaporului.

Recomandări
LIVE UPDATE Cutremure în Turcia și Siria. Peste 16.000 de oameni au murit. Căutările pentru supraviețuitori continuă
LIVE UPDATE Cutremure în Turcia și Siria. Peste 16.000 de oameni au murit. Căutările pentru supraviețuitori continuă

Turcia şi Siria sunt îngenuncheate de durere şi de spaimă, după catastrofa de luni. Cel mai recent bilanţ arată că peste 16.000 de oameni au murit în urma celor două cutremure.

Români plecați la muncă în Norvegia, păcăliți de cei care i-au angajat, tot români. Oamenii s-au trezit cu datorii uriașe
Români plecați la muncă în Norvegia, păcăliți de cei care i-au angajat, tot români. Oamenii s-au trezit cu datorii uriașe

Plecați la muncă în Norvegia, mai mulți români au constatat că au fost păcăliți de cei care i-au angajat - culmea, tot români. Oamenii s-au trezit cu datorii uriașe, după ce patronii s-au folosit de actele lor ca să ia credite.

Blocuri noi,
Blocuri noi, "de primă clasă", s-au prăbușit în Turcia. Zeci de mii de clădiri neconforme, băgate în legalitate

Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar.