"Cred ca Mircea este in viata". Ce spun colegii si prietenii barbatului care se afla in planorul cautat de vineri dupa-amiaza


Ultimul update: Marti 11 August 2015 07:05
Data publicarii: Sambata 08 August 2015 07:52
Categorie: Stiri actuale

Sunt peste 48 de ore de cand a fost dat disparut Mircea Craciun, unul dintre cei mai buni planoristi din Romania. In ciuda mobilizarii impresionante si a cautarilor desfasurate in 4 judete din centrul tarii, pana acum nimeni nu are niciun indiciu.

Sambata, peste 850 de oameni din echipele de interventie au patrulat zone intinse ori au survolat muntii in cautarea planorului prabusit. Aviatorii prieteni cu pilotul spun ca, desi nu se stie unde s-ar putea afla Mircea Craciun, sunt sanse mari sa fie gasit in viata.

"Ma numesc Craciun Mircea. Particip la concursul de la Ghimbav".

Imaginile, filmate in urma cu 3 ani, ni-l arata pe Mircea Craciun prezentandu-se, cu mandrie, ca reprezentant al Romaniei intr-o competitie de Grand Prix. Pilotul, unul dintre cei mai experimentati la nivel national, este de negasit de joi, de cand a pornit de la aerodromul din Ghimbav.

Un prieten al lui Craciun, pilot pe Airbus, si planorist in timpul liber, declara optimist, sub protectia anonimatului: "Cred ca Mircea este in viata. A aterizat undeva si nu poate comunica, si nici nu se agita sa comunice, pentru ca nu lasa planorul nesupravegheat".

Conform colegilor pilotului, acesta zbura cu unul dintre cele mai performante planoare de la ora actuala: JS-1 Revelation.

FISA PLANOR - JS-1 Revelation
Aparatul, fabricat in Africa de Sud, este construit din materiale compozite extrem de rezistente: fibra de sticla, fibra de carbon si kevlar. Cu o lungime de 7 metri si o anvergura a aripilor de 18 metri, poate atinge o viteza de aproape 300 de kilometri pe ora. Electronica de la bord este de ultima generatie.

Planorist, prieten al lui Mircea Craciun: "Planorul cel mai bun din lume la ora asta, care a costat 200.000 de euro si pe care el zboara pe gratis, pentru ca cineva i l-a dat. Era prima oara in viata lui cand zbura, era un zbor de familiarizare cu planorul respectiv, planorul este foarte naravas, dar m-as mira ca sa-l fi surprins pe el planorul naravas".

Prietenul lui Craciun spune ca, imediat ce un pilot aterizeaza cu acest planor, trebuie sa-l duca intr-o zona de umbra, pentru a-l proteja.

Planorist, prieten al lui Mircea Craciun: "Pot sa se plimbe 50 de elicoptere si 500 de avioane in Romania, pe cer, ca nu au nici o sansa sa-l vada. El poate fi, teoretic, oriunde. Poate fi in Maramures, si nu exagerez cu nimic".

La operatiunile de cautare participa 850 de salvatori: pompieri, militari, jandarmi, salvamontisti si voluntari. Efectivele au fost suplimentate cu mai bine de 200 de pompieri, mobilizati din 8 judete. Zonele inspectate sunt strabatute de senilate si survolate de 7 elicoptere, 5 avioane, drone si parapante.

Operatiunile se desfasoara in patru judete: Brasov, Prahova, Dambovita si Arges.

Conform reglementarilor in vigoare, planorul lansat de la aerodromul Ghimbav nu avea plan de zbor, pentru ca pilotul urma sa evolueze in spatiul aerian necontrolat. Cum nu se afla pe culoarele de zbor ale avioanelor, el nu era monitorizat si nu era obligat sa tina legatura cu aeroclubul. Pilotul trebuia doar sa anunte cand a aterizat.

 RAED ARAFAT, secretar de stat al Ministerului de Interne:
"Planorul poate sa fie oriunde. Noi il cautam dupa calcule de probabilitate date de experti, care stiu pe unde zboara de regula pilotii cu planoare, e posibil sa se decida ca aria de cautare sa fie largita".

La Fundata, in Brasov, a fost stabilit un centru avansat de comanda, care coordoneaza partea terestra a cautarilor.

Unii specialisti se tem ca planorul ar fi putut intra accidental in vrie, la mica distanta de sol. Si toata lumea spera ca Mircea Craciun sa fie gasit in viata.

RAED ARAFAT, secretar de stat al Ministerului de Interne: "Noi ii dam toate sansele, depinde de ce s-a intamplat, pentru ca exista si posibilitatea ca i s-a facut rau in aer si din cauza asta sa se fi prabusit planorul, sau sa fie, de exemplu, cu leziuni care nu-i permit sa se deplaseze, dar totusi sa fie in viata".

Mircea Craciun are 57 de ani si 3000 de ore la mansa. Zilele acestea se pregatea pentru o competitie din Germania.

VIDEO PROTVPLUS.RO