Care sunt riscurile utilizării unei "bombe murdare" în Ucraina. General: „Ar schimba paradigma războiului”
În ultimele zile s-a discutat tot mai intens despre posibilitatea utilizării unor așa-numite "bombe murdare" în Ucraina. Generalul în rezervă Mircea Mîndrescu a explicat pentru Știrile PRO TV ce înseamnă utilizarea unei astfel de arme.
„Această traducere este una puțin nefericită, din "dirty bombing" în limba engleză. Înseamnă în principal alăturarea unui mijloc exploziv clasic și a unui material radioactiv. Să presupunem că lângă o grenadă punem o bară de uraniu. Explozia grenadei ar face ca acea cantitate de material radioactiv să fie împrăștiată pe o anumită distanță. Raza de acțiune depinde de explozia în sine, de cantitatea de energie dezvoltată de explozie. Cantitatea de material radioactiv care este împrăștiată depinde de cantitatea așezată lângă explozie”, a explicat generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO.
Acesta a explicat că, atât Ucraina, cât și Rusia, pot produce așa-numita bombă murdară, însă nu crede că o astfel de armă va fi folosită în acest război.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
„Nu doar ele, toate națiunile care au explozibil clasic și material radioactiv pot să producă acea bombă murdară”, a adăugat generalul Mircea Mîndrescu.
„În momentul în care analizăm posibilitatea, ne gândim la ce ar câștiga și ce ar pierde părțile dacă ar utiliza o asemenea bombă murdară. Nu cred că ucrainenii se gândesc cu adevărat la utilizare, deoarece ei depind de sprijinul Occidentului, de această cantitate de material militar, armament, de trainingul care este oferit de Occident”, a adăugat el.
Deși nu poate fi exclusă o operațiune sub steag fals, nu ar fi nici în avantajul Rusiei utilizarea unei astfel de arme, care ar „schimba paradigma războiului”. „Și Rusia are nevoie de prieteni, nu doar Ucraina”, a mai explicat generalul.
„Nu este exclusă pregătirea unei operațiuni sub un steag fals. Dar, din nou, te gândești ce se întâmplă. Trebuie să te gândești la cel mai rău scenariu și cel mai rău scenariu, într-o asemenea situație, este să nu-ți iasă. Adică o utilizezi, dar ai fost descoperit, atunci ce se întâmplă cu tine? Consecințele ar fi prea mari și pentru Rusia. Și nu cred cu adevărat că Rusia intenționează să folosească așa ceva. Pentru că atunci când te joci cu atomul, schimbi paradigma războiului. Și nu este în folosul ei, și Rusia are nevoie de prieteni, nu doar Ucraina”, a mai spus generalul Mircea Mîndrescu.
Care ar fi însă riscurile utilizării unei "bombe murdare" în Ucraina? Contaminarea radioactivă a zonei unde este detonată, mai spune fostul comandant NATO, care a explicat diferențele față de armele nucleare clasice.
„Nu trebuie să facem confuzia între o armă nucleară clasică, acea care folosește energia care este obținută ca separare a atomilor grei și o armă termonucleară, care obține energia din fisiunea atomilor ușori de hidrogen. Această armă murdară, efectul distructiv se referă doar la contaminarea radioactivă pe o anumită zonă”, a mai spus generalul Mircea Mîndrescu.