Cannes 2013. Cristian Mungiu va face parte din juriu, alaturi de Nicole Kidman si Steven Spielberg

×
Codul embed a fost copiat

Cineastul roman Cristian Mungiu face parte din juriul competitiei oficiale a celei de-a 66-a editii de la Cannes, alaturi de nume precum Spielberg, Nicole Kidman si Christoph Waltz.

 

Anuntul a fost facut de catre organizatori, citati de AFP.

Din juriul competitiei oficiale, in afara de Spielberg, fac parte patru femei si patru barbati, printre care se remarca regizorul taiwanez Ang Lee, actrita australiana Nicole Kidman si actorul austriac Christoph Waltz.  "Este un juriu mai plin de staruri ca niciodata in istoria Festivalului de la Cannes" au scris francezii de la Paris Match.

Regizorul si scenaristul Cristian Mungiu a castigat trofeul Palme d'Or de la Cannes in 2007, cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", o drama despre avorturile ilegale din perioada comunista a tarii noastre. Cineastul roman a revenit pe Croazeta in 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat in sectiunea Un Certain Regard.

Citește și
Actrita Emmanuelle Riva (
Filmul "Amour", de Michael Haneke, a fost nominalizat la zece premii César
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Anul trecut, filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a inregistrat o dubla victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obtinut de Mungiu, si premiul pentru interpretare feminina, acordat ex-aequo actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan.

Nicole Kidman, premiata cu Oscar in 2003 pentru rolul din "Orele/ The Hours", a venit de mai multe ori la Cannes, inclusiv in 2001, pentru a promova musicalul "Moulin Rouge", de Baz Luhrmann. In 2003, actrita australiana a promovat pe Croazeta lungmetrajul "Dogville", al danezului Lars von Trier, iar anul trecut, "Paper boy", de Lee Daniels. Dupa rolul din "Stoker", regizat de sud-coreeanul Park Chan-Wook, actrita franceza va putea fi vazuta pe marile ecrane spre sfarsitul acestui an, intr-un film biografic foarte asteptat, "Grace de Monaco".

Taiwanezul Ang Lee este unul dintre cei mai versatili regizori din industria cinematografica, iar filmografia sa cuprinde pelicule extrem de diferite unele de altele, precum filmul de arte martiale "Tigru si dragon/ Crouching Tiger, Hidden Dragon", cel inspirat din literatura britanica clasica "Ratiune si simtire/ Sense and Sensibilty" si lungmetrajul SF de actiune "Hulk uriasul/ Hulk". Ang Lee a castigat doua premii Oscar la categoria "cel mai bun regizor": in 2006, pentru regia filmului "Brokeback Mountain", o drama ce prezinta iubirea imposibila dintre doi cowboy americani, si in 2012, pentru filmul ""Viata lui Pi/ Life of Pi".

Daniel Auteuil, actor si regizor francez, a primit premiul de interpretare masculina la Festivalul de la Cannes 1996, pentru "Le Huitième Jour", castigat ex-aequo cu Pascal Duquenne. Recompensat cu doua premii César pentru cel mai bun actor, gratie rolurilor din "Jean de Florette" (1987) si "La fille sur le pont" (2000), Daniel Auteuil a primit in 2005 premiul pentru cel mai bun actor decernat de Academia de Film Europeana, pentru rolul din drama "Caché", regizata de Michael Hanecke.

Christoph Waltz, in varsta de 56 de ani, a fost aproape necunoscut publicului larg pana in 2009, cand a devenit celebru cu rolul unui ofiter nazist din filmul "Ticalosi fara glorie/ Inglorious Basterds", de Quentin Tarantino, care i-a adus premiul pentru interpretare masculina la Cannes si Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar. Tot gratie lui Quentin Tarantino, Christoph Waltz a primit in 2012 cel de-al doilea Oscar din cariera, pentru rolul din pelicula "Django dezlantuit/ Django Unchained".

Vidya Balan este una dintre actritele indiene in mare voga la Bollywood, iar prezenta ei in juriul competitiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes ilustreaza dorinta organizatorilor de a marca si celebra pe Croazeta centenarul industriei cinematografice indiene. De altfel, India este tara care a primit in acest an statutul de invitat de onoare la Cannes.

Lynne Ramsay, regizoare britanica, a prezentat in 1999 lungmetrajul ei de debut, "Ratcatcher", la Festivalul de Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Cineasta britanica a revenit pe Croazeta in 2002, cu "Morvern Callar". in acest an, scurtmetrajul ei "Swimmer" figureaza in selectia sectiunii Quinzaine des Réalisateurs.

Regizoarea japoneza Naomi Kawase nu este nici ea o necunoscuta la Cannes, unde a obtinut, in 1997, trofeul Caméra d'Or, care recompenseaza filmele de debut, pentru pelicula "Suzaku". Cineasta nipona a castigat apoi prestigiosul mare premiu al juriului in 2007, cu pelicula "The Mourning Forest ".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cannes 2013. Scurtmetrajul “Ca o umbra de nor”, in regia lui Radu Jude, a fost selectionat
Cannes 2013. Scurtmetrajul “Ca o umbra de nor”, in regia lui Radu Jude, a fost selectionat

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, “Ca o umbra de nor”, a fost selectionat in sectiunea “Quinzanne des Réalisateurs” din cadrul Festivalului International de Film de la Cannes.

Filmul
Filmul "Amour", de Michael Haneke, a fost nominalizat la zece premii César

Filmul "Amour", de Michael Haneke, recompensat cu premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2012, a fost nominalizat la zece trofee César, echivalentul francez al premiilor Oscar.

Mungiu, in The New York Times: La genul de filme pe care le fac, nu am asteptari prea mari la Oscar
Mungiu, in The New York Times: La genul de filme pe care le fac, nu am asteptari prea mari la Oscar

Regizorul roman Cristian Mungiu a declarat intr-un interviu acordat recent publicatiei The New York Times ca nu are "asteptari prea mari la Oscar", din cauza genului de filme pe care le face - informeaza nytimes.com, citat de Mediafax.

Filmul lui Mungiu, intr-un scandal de coruptie la Cannes.Ce legaturi ciudate a gasit presa franceza
Filmul lui Mungiu, intr-un scandal de coruptie la Cannes.Ce legaturi ciudate a gasit presa franceza

Dupa numai o saptamana de la castigarea premiului la Cannes pentru cel mai bun scenariu in filmul "Dupa Dealuri", presa franceza aduce acuzatii grave legate de coruptie.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.