Cancelarul Austriei, despre OUG privind taxele: "Îmi fac griji pentru economia românească"

Ultima actualizare: 21-12-2018 14:38
klaus iohannis si sebastian kurz
Administraţia Prezidenţială

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, face vineri o vizită oficială în România. Astfel, va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele României a făcut declaraţii comune cu cancelarul Austriei. Sebastian Kurz, i-a mulţumit vineri lui Klaus Iohannis pentru că "a avut grijă de democraţie şi de statul de drept".

Kurz a afirmat că Iohannis este un "garant" al democraţiei şi al statului de drept.

 

Principalele declaraţii ale preşedintelui României:

- România e pregătită să preia preşedinţia UE

- trebuie ca Brexit să se facă ordonat

- gestionarea migraţiei necesită atenţia UE şi a liderilor europeni

- Relaţiile noastre economice sunt foarte solide. Austria rămâne printre principalii investitori în România, vrem să atragem alte investiţii.

 - Românii sunt a doua mare comunitate străină din Austria.

Cancelarul Austriei şi preşedintele României au răspuns apoi la întrebări. Despre OUG privind taxele pregătită de Guvern, Kurz a comentat spunând că nu îşi face griji pentru firmele din ţara sa. "Ar putea să îşi facă bagajele şi să plece, dar nu îmi fac griji. Pentru economia românească îmi fac griji. La bursă înțeleg ca s-au retras investitori. Nivelul taxelor afectează puterea de cumpărare", a spus Kurz, întrebat cum comentează măsurile pregătite de cabinetul Dăncilă.

El a afirmat însă că nu poate spune ce vor face investitorii din ţarasa. "Nu sunt firme cărora guvernul austriac sa le spună ce sa facă. Firmele sunt libere și decid individual. O politică bună atrage investitorii. Când se încearcă impunerea unor lucruri, situaţia se mai schimbă", a declarat cancelarul austriac.

"Astfel de măsuri au clar un impact negativ fiindcă nu au fost pregătite", a declarat şi Iohannis. "Atractivitatea pentru investitori creşte sau scade în funcție de atractivitatea mediului economic."

"Mulţi investitori se vor gândi dacă e cazul să continue în România. România e o locaţie economică cu potenţial mare - ceea ce înseamnă locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite. Apelul meu către Guvern a fost să se reia discuţia cu partenerii, să se refacă analiza şi să se vină cu un pachet de măsuri explicabile, care nu periclitează economia românească."

 

 

Austria deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), titulatură care va reveni României, de la 1 ianuarie 2019.

Sebastian Kurz are programată vizita la Palatul Controceni la ora 12.15, el urmând a fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis în Holul de Onoare. Cei doi politicieni vor discuta tête-à-tête, după care li se vor alătura şi membrii delegaţiilor oficiale. La finalul întrevederilor, Klaus Iohannis şi Sebastian Kurz au programată o declaraţie comună.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată în 13 decembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde au discutat despre asigurarea continuităţii de acţiune între cele două preşedinţii succesive ale Consiliului UE.

La ora 13.50, cancelarul Austriei este aşteptat la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă, care va oferi un dejun oficial în onoarea sa. Şi cu prim-ministrul României, cancelarul Austriei are programată o declaraţie comună.

De la 1 ianuarie 2019, România preia de la Austria preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Discuţiile dintre delegaţiile oficiale se vor axa pe asigurarea continuităţii, dar şi pe contextul european al anului 2019, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European sau negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!