Doi bărbați din Bacău au murit infectați cu varianta Delta. Altă persoană, în stare gravă la Iași

variantă Delta Marea Britanie
Shutterstock

Autoritățile au confirmat, miercuri, că două persoane din județul Bacau au murit după ce s-au infectat cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2.

Anterior, surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că este vorba despre un bărbat în  vârstă de 35 de ani, în timp ce cealaltă persoană avea peste 50 de ani.

Cele două decese nu s-au produs astăzi, însă abia acum a fost confirmată existența tulpinii Delta în aceste două cazuri.

Primele date ale anchetei epidemiologice arată că cei doi bărbați ar fi călătorit în Finlanda.

”Conform informațiilor primite in urma cu puțin timp de la INSP, alte doua decese au fost înregistrate ca urmare a infectării cu tulpina Delta. Persoanele, cu vârste de 62, respectiv 35 de ani, sunt din judetul Bacau și erau nevaccinate, deși aveau condiții medicale preexistente” - a anunțat CNCAV.

Citește și
variantă Delta Marea Britanie
Studiu: Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 70 % împotriva variantei Delta de Covid
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

În schimb, DSP Bacău a transmis un comunicat în care precizează că există doar un singur deces în Bacau, legat de varianta Delta.

La nivelul județului Bacău, există un focar familial de COVID-19, cu 6 cazuri din care un caz simptomatic (cu locația de infectare în Finlanda, cu evoluție nefavorabilă soldată cu deces) și 5 cazuri asimptomatice. Menționăm că 4 dintre cazurile confirmate în cadrul focarului sunt cu varianta Delta. Conform metodologiei în vigoare, s-au luat următoarele măsuri :

- Izolarea în secția de boli infecțioase a tuturor cazurilor (s-a izolat la SJU Bacău, secția Boli Infecțioase doar cazul simptomatic care a evoluat cu deces; restul cazurilor, cele asimptomatice, au fost izolate la domicilu),
- Carantinarea la domiciliu timp de 14 zile a contactilor cazurilor;
- Monitorizarea contactilor de către medicul de familie
.”

Potrivit Yle News, care îl citează pe profesorul Ilkka Julkunen, varianta Delta a coronavirusului a început probabil să se răspândească în Finlanda după ce sute de suporteri care se întorceau din Rusia au fost lăsați să intre în țară fără a fi testați pentru Covid.

Până în prezent, aproximativ 300 dintre finlandezii pasionați de fotbal au fost testați pozitiv cu Covid-19 după ce s-au întors în țară, potrivit Institutului finlandez pentru Sănătate (THL).

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92% - potrivit Comitetului Național de Cooordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 din cadrul Guvernului. 

Bărbat infectat cu tulpina Delta, internat în stare gravă la Iași

 

Un bărbat din municipiul Paşcani se află la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, după ce analizele de laborator au confirmat că acesta este infectat cu tulpina Delta a noului coronavirus.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a declarat că bărbatul din Paşcani nu este vaccinat şi că în prezent este internat în stare gravă la Terapie Intensivă.

"El ar fi luat contact cu mai multe persoane din aceeaşi familie. Direcţia de Sănătate Publică a efectuat imediat o anchetă epidemiologică, au identificat toţi contacţii, iar focarul a fost ţinut sub control. Pacientul nu era vaccinat, a dezvoltat o formă severă de COVID-19, dar, datorită îngrijirii primite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase în Terapie Intensivă cu ajutorul unei echipe interdisciplinare, evoluţia pacientului este una favorabilă. Urmează ca în scurt timp să fie externat din Terapie Intensivă", a declarat Florin Roşu, potrivit Agerpres.

Câte cazuri oficiale de infectare cu varianta Delta sunt în România

 

În România, au fost confirmate oficial, până să fie anunțate cele 2 cazuri din Bacău, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară

Cele mai multe au fost înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București.

Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

✓ Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
✓ Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
✓ Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;
✓ Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Record de cazuri de infectare cu tulpina Delta în Israel. Peste jumătate din populație e vaccinată
Record de cazuri de infectare cu tulpina Delta în Israel. Peste jumătate din populație e vaccinată

Israelul a înregistrat marţi peste 500 de cazuri noi de Covid-19, un număr record din luna martie, după identificarea unei scăderi a eficacităţii vaccinurilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor, deşi vaccinarea a evitat 93% din cazurile grave.

Studiu: Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 70 % împotriva variantei Delta de Covid
Studiu: Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 70 % împotriva variantei Delta de Covid

Vaccinul Pfizer anti COVID este eficient în proporție de 70 % împotriva noii variante ultra-contagioase Delta. Aceasta este concluzia unui nou studiu de la Universitatea Ebraică din Israel, potrivit Times of Israel.

Ministrul francez al Sănătăţii: Franţa s-ar putea îndrepta spre valul patru al epidemiei de Covid-19
Ministrul francez al Sănătăţii: Franţa s-ar putea îndrepta spre valul patru al epidemiei de Covid-19

Ministrul francez al Sănătăţii a avertizat că Franţa s-ar putea îndrepta spre valul patru al epidemiei de Covid-19.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.